OECD’nin “Global Ekonomik Görünüm” raporuna göre, büyümenin ne ölçüde daha düşük ve enflasyonun daha yüksek olacağı, savaşın nasıl geliştiğine bağlı olacak. OECD, “Bundan en yoksulların en çok etkileneceği açıktır. Bu savaşın bedeli yüksek ve paylaşılması gerekecek.” değerlendirmesinde bulundu.
OECD, küresel ekonominin keskin bir şekilde zayıflayacağı tahmininde bulundu. 2022’de global büyüme bir önceki tahmin olan yüzde 4,5’ten yüzde 3,0’e çekildi. 2023 tahmini ise yüzde 3,2’den yüzde 2,8’e indirildi.
Enflasyon projeksiyonlarının OECD ülkelerinde 2022 yılı için yaklaşık yüzde 9 olduğuna işaret eden OECD, bunun bir önceki tahminin yaklaşık iki katı olduğunu belirtti. “Dünya genelinde yüksek enflasyon, hanehalklarının gerçek harcanabilir gelirini ve yaşam standartlarını aşındırıyor ve karşılığında tüketimin düşmesine neden oluyor. Belirsizlik, ticari yatırımları caydırıyor ve arzı kısıtlamakla tehdit ediyor.” şeklinde görüş belirtti.
Çin’in “Sıfır Covid Politikası” uygulamaya devam etmesinin büyümesini düşürdüğünü ve küresel tedarik zincirini bozduğuna işaret eden Kurum, bunun küresel görünüme zarar verdiğine dikkat çekti.
OECD, “Risklerin aşağı yönlü olmasıyla savaşın bedeli daha da yüksek olabilir. Bu arada, insani, ekonomik ve sosyal sonuçları en aza indirmeliyiz. İlk aciliyet bir gıda krizinden kaçınmaktır. Bugün dünya herkesi besleyecek kadar tahıl üretiyor, ancak fiyatlar çok yüksek ve risk bu üretimin en çok ihtiyacı olanlara ulaşamaması. Küreselgıdanın tüketicilere uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak için işbirliğine ihtiyaç var. ” değerlendirmesinde bulundu.
OECD, bu yıl için büyüme beklentisini ABD için yüzde 3,7’den yüzde 2,5’e, Euro Bölgesi için yüzde 4,2’den yüzde 2,6’ya, Çin için yüzde 5,1’den yüzde 4,4’e, Almanya için yüzde 4,1’den yüzde 1,9’a çekti.