Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abduzzehra Hindavi, konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.
Hindavi, “Irak’ta çeşitli şiddet olayları ve Kovid-19 salgını nedeniyle 15 yaş altında yaklaşık 1 buçuk milyon yetim bulunuyor. Irak yasalarına göre 15 yaşını aşanlar ise yetim sayılmıyor.” dedi.
Irak’ta savaş ve çeşitli nedenlerle dul kalan kadınların varlığına da işaret eden Hindavi, dul kadın sayısının ülkedeki kadın oranının yaklaşık yüzde 9’unu oluşturduğunu dile getirdi.
Hindavi, “Yüzde 9’un yüzde 8’i eşleri vefat emiş olanları, yüzde 1’i de boşanmış kadınları kapsıyor. Dul kadın sayısı da genel olarak 1 milyondan fazladır.” ifadelerini kullandı.
“Hükümet ebeveyn sahibi çocukları ihmal ederken yetimlere bakması beklenemez”
Eski Irak İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Dr. Ali Beyatlı da hükümetin yetimlere yönelik ihmalinin söz konusu olduğunu söyleyerek, bu konuda resmi verilerin de bulunmadığını ifade etti.
“Irak’ta yaşanan şiddet ve krizler aile yapısını parçaladı ve bazı çocukların ebeveynlerini kaybetmesine neden oldu.” diyen Beyatlı, 2003 sonrası meydana gelen terör olaylarında hayatını kaybedenlerin arkalarında yetim çocuklar bıraktığını kaydetti.
“Irak hükümetinin ebeveyn sahibi çocuklara yönelik ihmali söz konusuyken yetim çocuklara bakması beklenemez.” diyen Beyatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Irak yönetimi çocukları koruma anlaşmalarına imza atsa da çocukların korunmasına dair şeffaf hiçbir politika geliştirilmiyor. Çalışma Bakanlığına bağlı yetimhaneler ve burada barınan yetim çocuk sayısı var olan yetim oranlarına kıyasla çok az.
Bakıma muhtaç bu çocukların eğitimlerini tamamlamaları da maalesef beklenmiyor. UNICEF’e göre bir milyon Iraklı çocuk okula gitmiyor ve terörden kurtarılan bölgelerde 45 bin çocuk devlette resmi kayıt belgesinden yoksun. İhmale uğramış bu çocuklar, cinsel istismar ve organ ticaretine de maruz kalabiliyor.”
Türkmenlerin yaşadığı Musul’a bağlı Telafer’in merkez nüfusunun yaklaşık 250 bin olduğunu ifade eden Beyatlı, burada 5 bin yetim çocuğun bulunduğuna dikkati çekti.
Beyatlı, çocuk haklarının koruma altına alınması için Meclisten yasa çıkarılması gerektiğini vurguladı.
“Ülkemde yetim çocuklar barınma ve yiyeceğe bile ihtiyaç duyuyor”
Iraklı sosyolog Haydar el-İtabi de Irak’ta resmi olmayan verilere göre 2 milyona yakın yetim çocuğun bulunduğunu söyledi.
İtabi, yetim çocukların yaşadıkları sıkıntılara değinerek “Yetim çocukların barınacağı yerler yok. Bu çocuklar için eğitim ve psikolojik olarak gerekli ortamlar da bulunmuyor. Hükümetin ihmal ettiği bu konulara sivil toplum örgütleri sınırlı ölçüde önem verebiliyor. Ülkemde yetim çocuklar en basit yaşam hakları olan barınma ve yiyeceğe bile ihtiyaç duyuyor.” dedi.
Irak’taki yetim çocuklar için gerekli yetişme ortamları tesis edilmezse bu çocukların kötü alışkanlıklara yönelebileceğine işaret eden İtabi, ebeveyn sevgisinden yoksun çocukların toplumdaki anne ve babasıyla yaşayan çocuklarla eşit şartlarda yaşamaları gerektiğinin önemini dile getirdi.
İtabi, Bağdat’ta yetim çocukların daha çok yoksul kesimin yaşadığı bölgelerde bulunduğunu sözlerine ekledi.