Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arkeolojik kazılarla geçen yıl müzelere 10 bin 500 yeni eser kazandırıldı

Türkiye genelinde 2022’de Türk ve yabancı kazı heyetleri ve müze müdürlüklerince yürütülen 713 arkeolojik faaliyette müzelere 10 bin 500 yeni eser kazandırıldı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve denetimiyle geçmiş kültür mirasının ortaya çıkarılması için kazı çalışmaları yürütülüyor.

Geçen sene Türk bilim heyetlerince 160, yabancı bilim heyetlerince 32, müze müdürlüklerince 57 olmak üzere 249 arkeolojik kazı yapıldı.

Karadaki kültür varlıklarının yanı sıra su altında bulunan ve yasa kapsamında korunması gerekli alanlarda ve batıklarda da kazı ve araştırma faaliyetleri sürdürüldü. Bu kapsamda geçen sene su altında 7 kazı ve 3 araştırma çalışması yapıldı.

Arkeolojik yüzey araştırması, jeofizik-jeoradar ve temizlik çalışmalarıyla 2022’de toplam 713 arkeolojik faaliyet gerçekleştirildi.

Yapılan çalışmalarla yaklaşık 10 bin 500 eser müzelere kazandırıldı.

Arkeolojik kazı çalışmalarına, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünce ve cari desteklerle 95 milyon lira doğrudan ödenek sağlandı.

Bu rakam, yıl boyu süren kazılar için ayrıca istihdam edilen uzman personele ve kazı alanlarındaki restorasyon, konservasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına ayrılan destekle 240 milyon lirayı aştı.

“Laodikeia Antik Kenti Batı Tiyatrosu artık kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019’da 20, 2020’de 42, 2021’de 65, geçen yıl ise 16 arkeolojik kazı çalışmasının yıl boyunca sürdürülecek kazılar kapsamına alındığını belirterek, toplam 143 kazının yıl boyunca devam ettiğini söyledi.

Coşkun, bu çalışmalara Türk Tarih Kurumunca proje desteği sağlandığını, 2023’te de yıl boyu sürdürülecek kazı çalışmalarına destek verileceğini bildirerek, Göbeklitepe-Karahantepe, Sefertepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmak Tepe, Harbetsuvan ve Biris Mezarlığı/Söğüt Tarlası’nda sürdürülen Neolitik Çağ Araştırma Projesi kapsamında, 92 lisans öğrencisine TÜBİTAK bursu sağlandığını aktardı.

Somut tarihi mirasa önemli katkılar sunan ve insanlık tarihine ilişkin bulguların paylaşılmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Coşkun, 1979’dan beri kesintisiz düzenlenen, ancak Kovid-19 salgını nedeniyle 2 yıl yapılamayan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’nu Denizli’de, 28. Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Arkeolojik Kazılar Çalıştayı’nı da Antalya’da düzenlediklerini bildirdi.

Coşkun, Denizli’deki Laodikeia Antik Kenti Batı Tiyatrosu’nun restorasyonunun tamamlandığını, Mayıs 2022’den beri yeni kültürel etkinliklere ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Su altı kazılarına verdikleri önemi vurgulayan Coşkun, özellikle kıyı müzelerindeki uzman personele dalış becerisi kazandırmak için Su Altı Arkeolojisi Sertifikalı Eğitimi düzenlediklerini anlattı.

Bu yıl 750 arkeolojik kazı yapılması planlanıyor

Arkeolojik faaliyetlerde bu yılki hedeflere ilişkin bilgi veren Coşkun, “Bu yıl arkeolojik faaliyetlerin 750’ye ulaşmasını öngörüyoruz. Saha çalışmalarına ilişkin planlama ve değerlendirmelere devam ediliyor. Toplam 200 milyon lira ödeneği doğrudan kazı çalışmalarına aktarmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Coşkun, 12 aylık kazı projesi kapsamında istihdam edilen personel giderleri için ödeneceklerle birlikte 285 milyon lira ödeneğin kazı çalışmaları için kullanılacağını belirtti.

Neolitik Çağ Araştırma Projesi kapsamında, verilen burs imkanının, daha fazla sayıda arkeolojik kazı için yaygınlaştırılması, arkeolojik kazılarda görev alan lisansüstü öğrencelere de burs sağlanabilmesi için çalışma yürütüldüğünü anlatan Coşkun, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın paydaş olarak destek vereceği Taştepeler Projesi kapsamında, eylül ayında Şanlıurfa’da birçok ülkeden önemli neolitik uzmanlarının da yer alacağı yaklaşık 1500 kişinin katılımıyla Dünya Neolitik Kongresi düzenlenecek. 43. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu ise mayıs ayında yapılacak. 29. Kurtarma Kazıları Sempozyumu ile Arkeolojik Kazılar Çalıştayı’nın ikincisinin yıl sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor.”

Coşkun, Türk-İslam dönemine ait mezarlık, mezar taşları, kitabeler ve yazıtlarla Anadolu’daki kaya anıtları ve yazıtlarının kataloglama, 3 boyutlu taraması ve kayıt altına alınarak belgelenmesi çalışmalarına yönelik planlamaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.