Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi komisyondan geçti

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik

AK Partili vekillerin imzasını taşıyan teklifte, sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmalarda duraksamaya mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu öngörülüyor. Bu nedenle, “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanıyor.

Yasa teklifinde, “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” ifadesi yürürlükten kaldırılacak. Teklif, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin öze ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanmasını temel alıyor.

Yerel yönetimler, gönüllü ortaklık içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakım ve tedavilerini üstlenecek.

“Ötenazi” İbaresi 5. Maddeden Çıkarıldı

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifinin 5. maddesinde yer alan “ötenazi” ibaresi, AK Parti Grubu’nun önergesiyle metinden çıkarıldı. Ancak, “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”na atıf yapılarak, bazı durumlarda veteriner hekim gözetiminde ötenazi yapılabileceği belirtiliyor.

Kanun teklifiyle birlikte sokak hayvanları arasında ayrım yapıldı. Kabul edilen önergeye göre, kediler bakımevlerinde rehabilite edilip sokağa salınacakken, köpekler bakımevlerinde kalacak.

Yerel Yönetimler Sorumlu Tutulacak

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması yasak kapsamına alınacak. İl hayvanları koruma kurulları, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik çalışmalar ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunlara çözüm önerileri geliştirecek.

Düzenlemeyle, yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara mali destek sağlanacak. Sahiplendiği hayvanlara kötü muamele eden kişilerin hayvan bulundurması yasaklanacak ve bu hayvanlar el konulacak.

Sahipli hayvanın terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası, hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise hayvan başına 50 bin lira ceza verilecek.

Hayvan Bakımevleri Kurma Zorunluluğu

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz hayvanlar için hayvan bakımevleri kuracak. Bu hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından bakımevine götürülecek. Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Kedi ve Köpeklerin Kayıt Altına Alınması

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.