Antik Mısır’da her şey neredeyse bir gizemdir. Mısır’da büyünün çok fazla yaygın olduğunu ve tedavide dahi kullanıldığını biliyoruz. Ayrıca Mısırlılar lahitlerinin üstüne bir çift göz ekleyerek ölünün dışarıyı görmesini sağladıklarını düşünürlerdi. Kutsal kabul edilen canlılar kobra ve akreptir. Antik Mısır’da her şey baştan sona bir gizemdir. Ve çoğu gizemi hâlâ günümüz teknolojisi ile dahi çözülemiyor. Tanrılar başlı başına bir inceleme konusu.
Ölüm tanrısı Anubis. Mısır’da yeni krallık döneminde tanrıların tanrısı Amon ve daha ismi sayılabilecek bir sürü tanrı ve tanrıça vardır. Hepsinin som altından yapılma paha biçilemez heykelleri ve bu heykellerin saklandığı piramitlerde odalar var. Daha iyi anlamak adına piramitlerin sırlarına yakından bakalım.
Gizli Geçitler ve Saklı Sırlar
Piramitlerde bugüne kadar sayısız gizli geçit keşfedildi. Ve bilim adamları biliyor ki daha keşfedilmeyen onlarcası var. Bazıları gizli odalara çıkıyordu. Bazıları ise normal koridorlara akıllıca gizlenmişti. İzinsiz ziyaretçilerin koridorlardaki gizli kapıları normal bir duvar gibi algılaması isteniyordu. Koridordaki o duvarın ardında bir oda olduğunu sadece bu odaları yapanlar bilebilirdi.
Bu odaların giriş yerleri bilinse bile ulaşmak hiç kolay değildi. Önce sıkıca örülmüş duvarı aşmak gerekliydi ve bu tamamen imkânsızdı. Bazı koridorların hâlâ nereye gittiği bilinmiyor. Araştırmacılar, Ekim 2016’da termografi ve x ışını tekniklerini kullanarak Keops Piramidi içinde iki yeni oda buldular. Bu keşif, 21. yüzyıl teknolojilerine sahip olsak dahi daha keşfedemediğimiz onlarca gizli geçit ve oda olduğunu kanıtlar nitelikteydi.
Gizli Tuzaklar ve Ölümcül Oyunlar
Araştırmacılar Khufu’nun büyük Giza piramidindeki kabrinde bir seri oyuk keşfettiler. Tahmin edilene göre bir seri kalın granit blok ile kabire giden yol bloke ediliyor. Bu da mezarını soymak isteyen birinin içeriye girememesi ve dahası kalın granit bloklar yolu kapattıktan sonra dışarıya çıkamaması demek.
III. Amenemhat’ın Hawara’da kabri için yaptırdığı piramidin giriş kapısına gelmeden önce büyük bir labirentin aşılması gerekiyor. Labirent geçip kapıya ulaşanları ise 20 tonluk bir tuzak kapısı karşılıyor. Aynı zamanda diğer kapılar tuzaklarla doluydu. Sayısız hanedan üyesi ve onlarca firavunun varlığını düşünürsek Antik Mısır tam bir gizem yuvasıdır.