Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir hisse, bir analiz: AL tavsiyesi

Deniz Yatırım, Aksa Enerji için hedef fiyatını 25,20 TL’den 30,00 TL’ye yükseltirken, “al” tavsiyesini sürdürdü.

Bu haberin fotoğrafı yok

Deniz Yatırım, Aksa Enerji için hedef fiyatını 25,20 TL’den 30,00 TL’ye yükseltirken, “al” tavsiyesini sürdürdü.

Raporda yer alan detaylar şöyle:

Spot elektrik fiyatlarının güçlü artışı ile tahminlerimizde yukarı yönlü revizyona gidiyor, AksaEnerji (AKSEN TI) için 12-aylık hedef fiyatımızı 25,20 TL’den 30,00 TL’ye yükseltiyor,önerimizi de AL olarak sürdürüyoruz.

Aksa Enerji’yi i) elektrik fiyatlarında artış ile beraber güçlü ciro büyümesi ii) dünyada artan enerji ihtiyacı iii) Özbekistan operasyonlarından beklediğimiz olumlu etki iv) yurt içi santrallerde devam eden verimlilik ve v) güçlü finansal görünüm dolayısıyla beğeniyoruz. Yıl başlangıcından bu yana endeksin %77 üzerinde performans gösteren hisse, 2022 tahminlerimize göre 6,4x F/K ve 5,9x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görüyor.

Elektrik fiyatlarının yükselişi ile birlikte güçlü ciro büyümesinin devam etmesini bekliyoruz. Elektrik fiyatları 2021 yılı için Gün Öncesi Piyasası’nda ortalama 509 TL/MWs olarak gerçekleşirken, 2022 yılının Ocak-Mayıs arası döneminde ortalama 1.590 TL/MWs olmuştur. Küresel gaz tedarik sorunları, kuraklık ve artan enerji ihtiyacı sebebiyle fiyatlar, 2021 yılında bir önceki yıla göre %244 artış göstermiştir. 2022 yılında ise önceki yılın OcakMayıs dönemine kıyasla %405 artan elektrik fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin mevcut küresel arz sorunları çerçevesinde devam edeceğini düşünüyoruz.

Ayrıca Nisan 2022 itibariyle uygulanmaya başlanan Kaynak Bazında Tavan Fiyat Uygulaması ile Mayıs 2022’de yerli kömür kaynaklı üretimler için 1.278 TL, doğalgaz kaynaklı üretimler için ise 2.513 TL olarak belirlenmiştir. Uygulamanın 6 aylık bir süreyi kapsamasının planlanması dolayısıyla uzun vadeli beklentilerimizi etkilememekle birlikte kısa vadede fiyat dalgalanmalarını sınırlayabileceğini düşünüyoruz.

Yurt dışı yatırımlarının döviz bazlı gelirleri karlılığı destekleyecektir. Şirket’in yurtiçi doğalgaz maliyetlerindeki artış karlılığı etkilese de yurtdışı yatırımlarından elde edilen yabancı para bazlı gelirler karlılığı desteklemeye devam ediyor. EUR ve USD cinsinden gelirleri bulunan Şirketin döviz açığı bulunmamasını da kur dalgalanmalarına karşı güvenli liman görevi üstlenmesi açısından olumlu değerlendiriyoruz.

Küresel enerji ihtiyacının artmasında global oyuncular ön plana çıkıyor. Pandemi ile kişi başı elektrik tüketiminde meydana gelen artış beraberinde küresel enerji üreticileri pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Şirket 6 ülkede bulunan santralleri ile global üretici konumundadır. Dünya genelinde enerji ihtiyacının artışını Aksa Enerji için olumlu değerlendirmekteyiz.

Özbekistan beklentileri aşabilir. Şirket’in 2022 yılının ilk çeyreğinde kademeli üretimlerine başladığı Özbekistan santralleri için (Taşkent A, Taşkent B, Buhara), yatırımın 25 yıl ABD doları bazlı garanti gelirli olması dolayısıyla Şirket açısından pozitif değerlendirdiğimizi belirtmiştik. Zayıf TL konjonktüründe Özbekistan santrallerinin etkilerinin de beklenenin üzerinde katkı sağlayabileceğini öngörüyoruz.

Gaz tedarik sorunlarına rağmen yurt içi santrallerde yüksek verimlilik devam ediyor. 1Ç22döneminde yurt içinde doğalgaz bazlı elektrik üretim santrallerine uygulanan kesintiler sonucunda, Şirket’in Antalya ve Urfa gaz santralleri %50 kapasite, Bolu Göynük yerli linyit kömürü santrali ise %90 kapasite ile çeyreklik sonuçlara katkı sağlamıştı.

Spot piyasa satışı ve ikili sözleşmeler ile gelişmelerden oldukça sınırlı etkilenen Şirket’in yurt içi ve KKTC santrallerinde ileriye dönük bir risk öngörmüyoruz.

Güçlü finansal yapısı ile dikkat çekiyor. 1Ç22’de yıllık %466 artışla 1,176 milyon TL net kar açıklayan Şirketin net kâr marjı da 1Ç21’e göre 10,3 puan artışla %20,0 seviyesine yükselmişti. FAVÖK de yıllık %232 artışla 1,637 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı yıllık 4,8 puan artarak %27,8 seviyesine ulaşmıştı.