Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihine dair 8500 yıllık arkeolojik dönemden Cumhuriyet Dönemi sivil mimarlık örneklerine kadar geniş bir yelpazede yatırımlar gerçekleştiriyor. Aralık ayında başlatılan Dijital Kent Arşivi projesinin ardından, şimdi de Osmanlı dönemine ait Kadı Sicillerini dijitalleştirme çalışmalarına odaklanılmış durumda. 1998 yılında Millî Kütüphane’den alınan ve 2010’da dijitalleştirilen “Bursa Kadı Sicilleri”, artık herkesin erişimine açık olacak.
Başkan Alinur Aktaş, Kadı Sicillerinin Osmanlı Devleti’nin en önemli hukuki belgeleri olduğunu vurgulayarak, bu sicillerin içeriğindeki bilgilere erişimde yaşanan zorlukları ve eksiklikleri gidermek adına bir proje başlattıklarını ifade etti. Sicillerin çeşitli yazı çeşitleriyle yazılmış olmaları ve eksik dizinlerle birlikte gelmeleri nedeniyle okuma ve bilgiye ulaşma sürecinin zorlu olduğunu belirtti. Proje kapsamında, kadı sicillerinin özetlerinin çıkarılarak indekslenmesi işlemi yapılarak, Osmanlı tarihine dair önemli bir kaynak oluşturulmuş olacak.
Proje Koordinatörleri Prof. Dr. Salih Pay ve Doç. Dr. Abdullah Çakmak, Bursa Kadı Sicilleri’nin dijital arşive aktarılma süreci hakkında detaylı bilgi verdi. Bursa’nın dijital dünyada açık hale geldiğini belirten Başkan Aktaş, arşiv programına eklenen özetlerle birlikte Osmanlı tarihine ışık tutacak büyük bir adım attıklarını söyledi. Bu çalışmanın akademisyenler, araştırmacılar ve ilgilenenler için eşsiz bir kaynak sunacağını ifade etti.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Salih Pay, Bursa’nın en eski kadı siciline sahip olduğunu ve 1455 tarihine dayanan bu sicillerin Osmanlı arşivleri içinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Sicillerin içeriğinde evlenme, boşanma, nafaka, alacak-verecek, bağış, hibe, hırsızlık, adli hadiseler, kölelerin azadı, insanlar arasındaki problemlerin çözümlenmesi, vakıflar, vekalet, zimmet gibi birçok konunun bulunduğunu aktardı.
Proje kapsamında, 15’inci yüzyıldan 20’nci yüzyıla kadar olan 147 defterden 26.262 sayfanın okunarak özetleneceği ifade edildi. Bugüne kadar 15., 18. ve 19’üncü yüzyıllara ait 33 defterden 6.624 sayfa okundu. Projenin devamında bütün defterlerin okunmasıyla birlikte Osmanlı tarihine önemli bir katkı sağlanacak.
Bursa Kadı Sicilleri’nin Dijital Kent Arşivi’ne eklenmesiyle ilgili çalışmalara erişim, kentarsivi.bursa.bel.tr adresinden mümkün olacak. Başkan Aktaş, projeye emek verenlere teşekkür ederek, Bursa Kadı Sicilleri’nin dijital arşive kazandırılmasının şehir ve ülke için hayırlı olmasını diledi.”