Bursa’da memur ve emekliler ayaklandı; Ya insanca yaşayacağız, ya da meydanları ısıtacağız

Kamu Birliği Konfederasyonu Bursa Şube Başkanı Burhan Kılıç, açıklanan maaş artış oranlarının yetersizliğine dikkat çekerken, kamu çalışanlarının ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için somut adımlar atılmasını talep etti.

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte memur ve emekliler için açıklanan maaş zam oranları büyük tepki topladı. Bursa’da hem memurlar hem de emekliler 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanarak açıklanan zam oranlarına tepki gösterdiler.

Alanda ilk toplanan Kamu Birliği Konfederasyonu üyeleri, memur maaşlarını protesto etti. Kamu Birliği Konfederasyonu Bursa Şube Başkanı Burhan Kılıç, açıklanan maaş artış oranlarının yetersizliğine dikkat çekerken, kamu çalışanlarının ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için somut adımlar atılmasını talep etti.

“ZAM DEĞİL ENFLASYON DÜZELTMESİ”…

Yapılan basın açıklamasında konuşan Kılıç, TÜİK’in Aralık ayı enflasyon verilerinin ardından 2025’in ilk altı ayında uygulanacak maaş artış oranlarının alım gücünü artırmadığını söyledi. Kılıç, “Enflasyon verileriyle belirlenen maaş artışı, çalışanların artan maliyetler karşısında ezilmesini önleyememiştir. Alım gücü düşmüş, maaşlar artık günlük ihtiyaçları bile karşılamakta zorlanmaktadır. Bu artış bir zam değil, cüzi bir enflasyon düzeltmesinden ibarettir” dedi.

“BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ”…

Geçmişte kamu çalışanlarının birikim yapabildiğini ve mütevazı da olsa ev ve araba sahibi olabildiğini hatırlatan Kılıç, günümüzde bu durumun tamamen değiştiğini ifade etti. Bekar memurların evlenmekte, evli memurların ise geçimlerini sağlamakta zorlandığını vurgulayan Kılıç, “Emekliliği hak eden memurlarımız bile ekonomik kaygılardan dolayı emekli olamıyorlar. Bugün burada ortaya koyduğumuz dayanışma ve birliktelik, sorunlarımızı çözmek için büyük bir adımdır. Hep birlikte daha güçlü olacağız” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL HAKLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”…

Kamu çalışanlarının taleplerini ve çözüm önerilerini sıralayan Kılıç, “Memurların maaşları insani yaşam standartlarını karşılamalıdır. Yeniden değerleme oranı kadar maaş artışı yapılmalı, çalışanlara ek refah payı verilmelidir. Ayrıca emekli maaşları ve ikramiyeler de bu standartlara uygun şekilde düzenlenmelidir. Kamu çalışanlarının bayram ikramiyeleri, büyükşehir tazminatları ve fazla mesai ücretleri gibi sosyal hakları gözden geçirilmelidir. Çalışanların şiddete uğramaması için güvenlik önlemleri artırılmalı, mobbing yasası çıkarılmalı ve sendikal adalet sağlanmalıdır” diye konuştu.

‘Ya insanca yaşayacağız ya da meydanları ısıtacağız’

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanan emekliler de açıklanan zam oranına sert tepki gösterdi. Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Ensar Torun, düzenlediği basın açıklamasında emeklilerin açlık sınırında yaşamaya mahkûm edildiğini ve iktidarın yanlış politikalarına karşı sessiz kalmayacaklarını söyledi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Torun, “TÜİK tarafından düşük gösterilen enflasyon, maaşlarımızı açlık sınırının altına itiyor. Alım gücümüz her yıl düşüyor ve refah payımız hiç verilmiyor. Emekliler olarak bu tiyatroya kanmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bu tiyatroya kanmayacağız” dedi. Torun, hükümetin emeklilere yönelik politikalarını eleştirerek, “Emeklilere ayrılan pay 2019’da GSYH’nin yüzde 6,1’i iken bugün yüzde 4,4’e düşmüştür. Avrupa ortalaması yüzde 8’in üzerindeyken, biz ölüm sınırında yaşamaya mahkûm ediliyoruz. Ama bu kötülüğün hesabını gerek meydanlarda gerekse sandıkta soracağız” diye konuştu.

“SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ”…

2025’in emekliler için mücadele yılı olacağını ifade eden Torun, “Açlığa alışmayacağız, sefalete teslim olmayacağız. Sonuna kadar direneceğiz. Ya insanca yaşayacağız ya da meydanları ısıtacağız. Biz, kral sofrasında soytarı olmaktansa, insanca yaşam ve demokrasi mücadelesinde yalın ayak yürümeyi onur sayarız” diye konuştu. CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş da, basın açıklamasına katılarak emeklilere destek verdi.

Exit mobile version