Cennet papağanın genel özellikleri ve beslenmesi

Cennet papağanlarının bir diğer adı ise sevda papağanıdır. Orta Afrika'ya özgü kuşlardır. Sıcağı oldukça seven canlılardır. 32 farklı türü bulunmaktadır.

Cennet papağanlarının bir diğer adı ise sevda papağanıdır.  Orta Afrika’ya özgü kuşlardır. Sıcağı oldukça seven canlılardır. 32 farklı türü bulunmaktadır. Renkli, enerji dolu, yaramaz, hareketli ve kemirgenlerdir. Oldukça sadık olan bu papağan cinsleri tek eşli olmasıyla dikkat çeker. Gürültücü hayvanlardır. Ani hareketlerden ve yüksek ses den hoşlanmazlar. Cennet papağanlarının konuşması pek mümkün değildir fakat bir kaç kelime söyleme yeteneğine sahiptirler.

Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Cennet papağanlarının sahiplerine güvenmesi biraz zaman alır. Fakat zamanla alışmaya başlayınca, bir dosttan farkı yoktur. Sahibi ile zaman geçirmeyi, sevilmeyi ve oyun oynamayı çok severler. Sahiplerinden asla ayrılmak istemezler. Sevda papağanları banyo yapmaya bayılan bir hayvan türüdür. Akıllı olduklarından çeşitli zekâ içeren oyuncaklarla oynamaya bayılırlar. Sürekli kendisi ile ilgilenilmesini ister ve ilgisiz kalmaya asla tahammülleri yoktur. Yalnızlıktan asla hoşlanmayan canlılardır. Sürekli yalnız ve ilgisiz kalırlarsa depresyona girerler. Eğer tek olurlarsa eğitilmeleri daha kolaydır. Çift papağanın eğitimi ve sahibine alışması mümkün değildir.

Cennet papağanları için kafes seçimi çok önemlidir. Her türlü yaramazlığı yapabilen sevimli canlılardır. Cennet papağanları küçük canlılar oldukları için kafes seçiminin çok büyük olmasına gerek yoktur. Zeki hayvan oldukları için, kafesin kapısını kolaylıkla açarlar. Kafes bakımı konusunda titiz davranılmalıdır. Sularının 2-3 günde bir değiştirilmesi gerekir. Takviye konusunda dikkat edilmeli, sularının içine vitamin konulmalıdır.

Cennet papağanlarının sindirim sistemi için kafese mutlaka kuş kumu konulmalıdır. Sağlıklı bir sindirim için önemli bir detaydır. Cennet papağanları her kuş türü gibi beslenme konusunda gereken özeni isteyen canlılardır. Bu kuşlara özel yemlerden verilmelidir. Kabak çekirdeği, yulaf, ay çekirdeği gibi taneli besinler tüketirler. Cennet papağanlarına arada yeşil sebzeler ve meyveler de verilebilir. Ayva, elma, brokoli, marul sevdikleri arasında yer alır.

Cennet Papağanlarının Cinsiyet Ayrımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Cennet papağanlarının cinsiyetlerini ayırt etmek oldukça zordur. Dişi ve erkek cennet papağanlarının bazı özellikleri bize yardımcı olur. Dişi cennet papağanların kuyrukları oval, erkek papağanların ise tam aksine düzdür. Ayrıca kafa yapılarından da cinsiyet belirleme yapılabilir. Dişi cennet papağanların kafa yapısı erkek papağana göre daha düz yapıdadır. Dişi papağanlarının karın yapıları da şiştir. Kesin cinsiyet ayrımı DNA ile mümkündür. Evde beslenen, sahiplenen cennet papağanlarının ömürleri yaklaşık 15 ila 25 yıl arasındadır.

Exit mobile version