Türkiye, kullandığı enerjinin yüzde 70’ini ithal ediyor ve yıllık 50-60 milyar dolar enerji faturası ödüyor. Enerjiyi en çok yüzde 32.7’lik pay ile binalar ve yüzde 32.3’lük pay ile sanayi sektörü harcıyor. Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 80’i ısıtma-soğutma için harcanıyor. Mevcut konutların yarısından fazlası yalıtıma sahip değil. Konutlardaki ısı kaybıyla, hem çevreye daha çok zarar veriliyor hem de enerji ithalatı faturası yükseliyor.
YÜZDE 40 DAHA AZ ÖDEYİN
Türkiye’de 9.8 milyon bina bulunuyor. Binaların kullandığı enerjiyi belirleyebilmek için ‘Enerji Kimlik Belgesi’ uygulaması var. Ancak şu ana kadar yalnızca 1 milyon 355 bin bina bu belgeyi aldı. Oysa bina ısı yalıtımıyla faturalarda yüzde 35-40 tasarruf sağlamak mümkün. Bu kapsamda enerji verimliliğini sağlamak için hükümet de harekete geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı ‘Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’nin detayları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca dün duyuruldu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile birlikte enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik yürüttükleri çalışma sonucu kredi paketini hayata geçirdiklerini belirtti. Nebati, “Böylelikle hem enerji verimliliğimizi artıracak hem de sera gazı emisyonunu azaltarak sürdürülebilir çevre politikalarımızı da destekleyeceğiz” dedi.
İŞTE ŞARTLAR
Kredi, 60 ay vadeli ve yüzde 0.99 faiz oranlı olacak. Konut başına en fazla 50 bin lira kredi kullanılabilecek. Kredi doğrudan yalıtım firmasının hesabına aktarılacak. Kredinin yüzde 60’ı yalıtım sözleşmesinin ibrazıyla, kalan yüzde 40’ı da proje tamamlanıp Enerji Kimlik Belgesi alınmasıyla kullanılabilecek.
YALITIM YAPTIRIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
Doğru kalınlıkta malzeme seçimi ve doğru işçilikle ısı yalıtımı yaptıran, faturasını yarı yarıya düşürebilir.
Antalya ve İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde 6-8 santimetre, İstanbul gibi ılıman iklime sahip bölgelerde 9-10 santimetre, Ankara gibi soğuk olan yerlerde 10-12 santimetre ve Erzurum gibi daha soğuk olan yerlerde 14-15 santimetre kalınlıklarda yalıtım yapılmalı.
Yalıtım yaptırmak için ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde yağışının olmadığı dönemler seçilmeli. Ürünlerin ‘CE belgeli (Avrupa kalite belgesi)’ olmasına ve firmaların ‘Mesleki Yeterlilik Sertifikası’ bulunan ustalarla çalışıp çalışmadıklarına dikkat edin.
Yalıtım uygulaması evin değerini de yaklaşık yüzde 15 artırıyor. Uygulamayı yapan yüklenici firma ile işveren olan apartman yönetimi (işveren) tarafından yapılacak sözleşmede işin kapsamı, malzeme türü, sözleşme bedeli, ödeme şartları, işin süresi, iş güvenliği gibi bilgiler mutlaka yer almalı.
NE KADARA MAL OLUR?
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nin (İZODER) verdiği bilgilere göre, kredi taksitlerinin önemli bir kısmı doğalgaz ve elektrik faturalarında sağlanacak tasarrufla kendi kendini ödeyecek. İstanbul’da ısı yalıtımın daire başına maliyeti yaklaşık 20-25 bin TL seviyesinde. 60 ay vadeyle 22 bin 500 TL yalıtım kredisi kullanılırsa, aylık taksit 525 TL oluyor. Doğalgaz fiyatının son 5 yılın ortalaması kadar artacağı varsayılırsa yalıtımla hane başına yıllık doğalgaz tasarrufu 6 bin 100 TL’ye ulaşıyor ve sağlanan tasarrufla kredi taksitleri ödenebiliyor. (Posta)