Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğru Tarih Yazıcılığı Nasıl Yapılır?

Tarih kitaplarda, filmlerde, dizilerde ve birçok alanda gördüğümüz, okuduğumuz seyrettiğimiz bir alandır. Ancak biz okuduğumuz tarihi bir eserin, izlediğimiz tarihi bir filmin doğruluğunu, teyit edilebilir olup olmadığından çoğu zaman emin olmayız.

Bu haberin fotoğrafı yok

Tarih kitaplarda, filmlerde, dizilerde ve birçok alanda gördüğümüz, okuduğumuz seyrettiğimiz bir alandır. Ancak biz okuduğumuz tarihi bir eserin, izlediğimiz tarihi bir filmin doğruluğunu, teyit edilebilir olup olmadığından çoğu zaman emin olmayız. Araştırma yapılmadan, doğruluğu kanıtlanmadan yada yazarın kendi düşüncüleri veya tamamen kendi hayal gücüyle süslediği bir şeyi okuyor olabiliriz.  Tarih yazarken yazarların uyması gereken birçok kural vardır. Tarihi doğru aktarmak, tarihteki olayları taraflı ve değiştirerek anlatmamak gerekir.

Doğru Tarih Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarihçiler hazırlayacakları eser için yararlanacağı kaynağı mutlaka birincil ve zaman zaman ikincil kaynaklardan seçmelidir. Tamamlanmamış hatta yarı tamamlanmış eserlere itimat etmemeleri gerekir. Bu hususta tamamlanmış birincil kaynaklar ile tamamlanmamış, yarı tamamlanmış (üçüncül kaynaklarda dâhil olmak üzere) eserlerin birbirlerinden ayrıt edilmiş olması önemli bir husustur.  

Birincil kaynaklar, incelenen olayın yaşandığı devirde bir esere ya da bir malzemeye dayandırılan kaynaklardır. Tarihçiler en çok birincil elden kaynaklara önem verirler ve diğer kaynaklardan (ikincil ve üçüncül) daha üst mertebeye koyarlar. Olayın içerisinde bulunan yaşayan ya da gören kişiler tarafından yaşanan kaynaklar için verilen isimdir.

İkincil kaynaklar ise birincil kaynakların yazıldığı döneme yakın dönemde ana kaynaktan referans alarak yararlanarak yazılmış kaynaklardır. Örneğin 1600 yılında yazılmış bir savaş mektubunu referans alarak 1640 yılında yazılmış bir savaş anlatısı kitabı ikincil kaynaktır.

Üçüncül kaynaklar ise daha sonradan hazırlanmış bir takım ders kitapları, ansiklopediler gibi kaynaklardır. Bu tür kaynaklar tarih yazıcılığında tercih edilen kaynaklar değillerdir.

Tarih Yazarlarının Özellikleri

Tarihçiler her zaman tarafsız ve doğrudan aktarım yapan kişiler olmalıdırlar. Kendi düşüncelerinin, fikirlerinin, ideolojilerinin, çalıştıkları yerdeki insanların veya arkadaşlarının, ailelerinin fikirlerinin yazdıkları kitaba etki etmemesi gerekir. Tarihte zaman içerisinde neler yaşanmışsa ekleme, çıkarma yapmadan tamamen tarafsız bir şekilde okurlara sunulması gerekir.