Onay, Türkiye ekonomisinin 2024’ün ilk dokuz ayındaki performansını değerlendirirken, bu dönemi "olumlu" olarak nitelendirdi. Onay şu değerlendirmelerde bulundu:

Enflasyon: "Mayıs ayında zirve yapan enflasyon, ağustosta yüzde 52'ye geriledi.Büyüme tarafında yavaşlama belirtileri olsa da, cari açık sorununun önemli ölçüde azaldığını ve büyümenin daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğunu söyleyebiliriz."

Gram altın ne kadar? Gram altın ne kadar?

Türk Lirası Performansı: "Türk lirası, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında en yüksek getiriyi sağlayanlardan biri oldu. Bu performansın arkasında, yabancı yatırımcıların ilgisinin artması ve yerel hanehalkı ile kurumların TL'ye olan güveninin yükselmesi yer alıyor. Bu da rezerv görünümünü destekledi."

Yiğit Onay, son dokuz ayda yatırımcıların Türk lirasına olan iştahının yüksek olduğunu belirtti ve TL'nin cazibesini artıran faktörleri şöyle sıraladı:

Reel Değerlenme: TL'nin reel olarak değer kazanması enflasyon açısından önem taşıyor. Merkez Bankası'nın Kararlılığı: Merkez Bankası'nın bu yöndeki iradesi ve kur oynaklığının düşük seyretmesi TL'yi cazip hale getirdi.

Yabancı Yatırım: Türkiye'ye son 6 ayda yaklaşık 30 milyar dolarlık portföy girişi oldu, ancak gelecekte bu kadar yüksek girişlerin devam etmeyebileceği de vurgulandı.

YIL SONU DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ 

Onay, CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, yıl sonu enflasyon ve dolar/TL tahminlerine de değindi. Şu ifadeleri kullandı:"Enflasyon beklentileri, firmalar açısından son aylarda düşüş eğiliminde. 2025 sonu için enflasyonu yüzde 23 olarak öngörüyoruz. 2023 yılı sonunda ise enflasyonun yüzde 47 seviyesinde olmasını bekliyoruz."

"Yıl sonu dolar/TL tahminimiz 36. Ayrıca büyüme tarafında yüzde 3'lük bir büyüme bekliyoruz."

Onay, enflasyonu yüzde 20’lerin altına çekebilmek için istikrarlı bir maliye politikasının izlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Editör: Beytullah Suat