DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, "Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır" dedi. Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ'nün en yüksek alarm seviyesi olarak biliniyor ve bu tür bir ilan, hastalığın kontrol altına alınması için araştırma, finansman, uluslararası halk sağlığı önlemleri ve işbirliğinin hızlandırılmasını amaçlıyor.

Afrika'da da Acil Durum İlan Edildi

Dünya Sağlık Örgütü'nün kararından önce, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan etmişti. Africa CDC, bu yıl kıta genelinde 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm rapor edildiğini belirterek, bu rakamların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160'lık bir artışı temsil ettiğini açıkladı. Virüs, Afrika'da toplam 13 ülkede görüldü.

Maymun Çiçeği Hakkında Bilinenler

Bursa’da organ nakli zirvesi! Bursa’da organ nakli zirvesi!

Maymun çiçeği virüsü ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda tespit edildi. O tarihten bu yana Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülen virüs, 2022 yılında daha hafif bir varyantıyla büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı. Bu durum, DSÖ’nün küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştu. Ancak, 10 ay sonra yapılan açıklamada, sağlık krizinin kontrol altına alındığı belirtilerek acil durum sona erdirilmişti.

Yeni salgın dalgası, dünyanın çeşitli bölgelerinde sağlık otoritelerinin ve DSÖ'nün yakın takibi altında. Küresel çapta alınacak önlemler ve işbirliği, virüsün daha fazla yayılmasını önlemeyi hedefliyor.