Elektrik ve doğal gaza zam yok ama!

Ocak ayında elektrik ve doğalgazda zam olmayacağını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, tüketimi yüksek olan abone gruplarına devlet desteğinin kesilmesi uygulamasının da şubat ayında başlayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ocak ayında elektrik ve doğalgazda zam olmayacağını söyledi. TBMM’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Bayraktar, elektrik ve doğalgazda verilen desteklerin doğrudan ihtiyaç sahibi vatandaşlara yansıması gerektiğini belirterek “Desteğe ihtiyaç duymayan, tüketimi yüksek olan grupların elektrik ve doğalgazın gerçek maliyetlerini karşılamasıyla ilgili bir düşüncemiz var. Dolayısıyla Türkiye’de evlerimizde ortalama 200 kilovatsaatlik bir tüketim var. EPDK’nın yaptığı son düzenleme ile bunun iki katından daha fazla yani ayda 417 kilovat saat tüketimi olan vatandaşlar, konutlar, elektriğin gerçek maliyeti neyse onu inşallah şubat ayından sonra ödemeye başlayacaklar. Yapılan düzenleme bu” dedi.

1,2 MİLYON ABONE ETKİLENECEK

Türkiye ortalamasında tüketim yapanların bu düzenlemeden etkilenmeyeceğini belirten Bayraktar “Normal tüketimin iki katından daha fazla örneğin 1.050 liralık bir fatura geliyorsa sen zaten 417 kilovatsaatlik tüketimi aşıyorsun demektir. Dolayısıyla desteklenecek grupta değilsin demektir. Türkiye’de 40 milyon mesken abonesi var. Bunun sadece yüzde 3’ü, 1,2 milyon abone bundan etkilenir. Bunlar da yüksek tüketim grubu olan, evi büyük olan, evinde elektrikli eşya kullanan, belki elektrikli aracı olan kesim. Bu grupta olanlar elektrik fiyatını maliyetine uygun şekilde ödeyecekler” diye konuştu.

CAMİ VE CEMEVLERİ İSTİSNA

Devlet desteğinin gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara verilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar “Yüksek tüketimi olan kişilerin demek ki elektriği karşılayacak mali durumları var. İstinaslar yapacağız elbette. Cami ve cemevlerini mesken grubuna sokmuştuk.  Onlar öyle devam edecek yani böyle özel hassasiyet gösterdiğimiz yerler var. Ama ihtiyaç duymayan kesimlere de bunu vermenin anlamlı olmadığını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

2025’TE 270 KUYUDA SONDAJ YAPILACAK

Türkiye, gelecek yıl petrol ve gaz üretimi için 270 kuyuda sondaj yapmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanlığının 2025 yılı programına göre, Gabar’da keşfedilen petrol rezervlerinin toplamı 867 milyon varile ulaştı. Bölgedeki sahalarda eylül itibarıyla üretim kuyularının sayısı 50’ye, petrol üretimi ise günlük 48 bin 100 varile ulaştı. Üretimin başladığı tarihten itibaren geçen 3 yıllık dönemde Gabar bölgesinde kümülatif petrol üretimi 17,1 milyon varil oldu. Bakan Alparslan Bayraktar’ın 7 Ekim’de yaptığı açıklamaya göre, günlük petrol üretimi yaklaşık 110 bin varile ulaştı. Programa göre, üretimin 2025’te günlük 172 bin varile ulaşması hedefleniyor. Doğalgaz alanında ise 2023’te gaz üretimi bir önceki yıla göre yüzde 109 artarak 852 milyon metreküp olarak gerçekleşirken, yurt içi üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 1,7 oldu. Doğalgaz üretiminin bu yıl sonunda 2,8 milyar metreküpe, 2025’te ise 3 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Karada ve KKTC’nin deniz sahaları dâhil olmak üzere denizlerde petrol ve gaz arama faaliyetleri kapsamında sismik ve sondaj faaliyetler yoğunlaştırılacak. Bu çerçevede gelecek yıl 270 kuyuda sondaj yapılacak. Ayrıca, 21 bin kilometrekarelik üç boyutlu sismik veri toplanacak.

Exit mobile version