Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dün yayınlanan yeni rapora göre, gelişmekte olan ülkeler, fiyatlardaki artışı karşılamadaki yetersizliklerinin bir sonucu olarak, tahıl, yağlı tohumlar ve et ithalatını azaltıyor.
DAHA ÇOK PARAYA DAHA AZ GIDA
Raporda, küresel gıda ithalat faturasının bu yıl 1,8 trilyon ABD dolarına ulaşacağını ve bu bedelin önemli bir kısmının nakliyeye ödeneceğini gösteriyor. Raporda, ”Bunlar, gıda güvenliği açısından endişe verici işaretler olup, ithalatçıların artan uluslararası maliyetleri finanse etmekte zorlanacaklarını ve potansiyel olarak daha yüksek fiyatlara karşı dayanıklılıklarının sona ereceğini gösteriyor. Endişe verici bir şekilde, birçok kırılgan ülke daha fazla para ödüyor ancak daha az gıda alıyor ” deniliyor.
TAHIL ARTACAK
Rapora göre, hayvansal ve bitkisel yağlar 2022’de ulaşılması beklenenden daha yüksek ithalat faturalarına en büyük katkıyı sağlayacak. Dünya ana tahıl üretiminin dört yıl içinde ilk kez 2022’de düşmesi bekleniyor. Dünya buğday stokları, çoğunlukla Çin, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’daki stokların beklenen artışları nedeniyle yıl içinde marjinal olarak artmaya hazırlanıyor.
Dünya mısır üretimi ve kullanımının, Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki daha büyük etanol üretiminin yanı sıra Çin’deki endüstriyel nişasta üretimi ile ilişkili yeni rekorlara ulaşması bekleniyor. Arjantin, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde et üretiminin düşmesi beklenirken, dünya süt üretiminin de süt sürüsü sayılarının düşmesi ve birkaç büyük üretim bölgesinde daha düşük kar marjları kısıtlanması nedeniyle önceki yıllara göre daha yavaş genişleyeceği öngörülüyor.