Bursa

Hayvanları koruma kanunu hakkında personel eğitimi

Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu avukatları tarafından 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hakkında bilgilendirildi. Eğitimi, Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Dilruba Uslu ve komisyon üyesi Avukat Ali Dokuzlu verdi. Avukat Uslu, sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşam hakkına sahip olduğuna vurgu yaptı.

Abone Ol

Eğitim, Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’nde gerçekleştirildi ve Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde görev yapan tüm personel katılım sağladı. Eğitimde, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu detaylı olarak ele alındı. Tartışmalara ve tepkilere neden olan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Başkanlığına sunulduğu bu günlerde, Avukat Dilruba Uslu ve Avukat Ali Dokuzlu kanunun önemini ve uygulanmasındaki eksikliklerin neden olduğu sorunları dile getirdiler. Avukat Uslu, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri sahipsiz hayvanların korunmasını teminat altına alıyor. Eğer sahipsiz hayvanlar ve insanlar arasında sorun varsa, bu kanunun uygulanmasında yaşanan eksikliklerden ve ihmallerden kaynaklanıyor” dedi.

Sokaklar Hayvanların Doğal Yaşam Alanı

Kanunun 6. maddesine göre sokakların hayvanların doğal yaşam alanı olduğunu belirten Avukat Dilruba Uslu, "Kanuna ve uygulama yönetmeliğine aykırı olan, hukuk düzeninde bulunması gereken temel hassasiyetlerden uzak tüm söylemler kabul edilemez niteliktedir. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanlar, müşahede yerlerinde kısırlaştırılıp, aşılanarak ve rehabilite edilerek kaydedildikten sonra alındıkları ortama bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kanunsuz Emir Vurgusu

Avukat Uslu, sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşam hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, "Sokak hayvanları, doğanın bir parçasıdır ve aynı dünyayı paylaştığımız canlılardır. Mevzuata göre, sağlık durumu iyi olan hayvanlar kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları ortama bırakılmalıdır. Bu maddeye aykırı olarak yapılan her türlü talimat, kanunsuz emirdir" dedi.

Verimli Bir Bilgilendirme

Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Kadir Özdemir, eğitimin verimli geçtiğini belirterek, "Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü personeli olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre çalışmaktayız. Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri tarafından yapılan sunum sayesinde kanun hakkında detaylı bilgilere sahip olduk. Veteriner hekimlerimiz, tekniker arkadaşlarımız, sokaktaki başıboş hayvanları toplayan ekibimiz ve idari personelin tamamı bu eğitime katıldı" dedi.