Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, döviz piyasasında istikrarı sağlamak için devreye alınan kur korumalı mevduatın (KKM) şu ana kadar bütçeye toplam maliyetinin 21.1 milyar TL olduğu söyledi. Nebati, “Ancak bu sistem uygulamaya alınmasaydı bütçeye zararı 411 milyar lira olacaktı” diye konuştu
ENFLASYONDA 2023 HEDEFİ 19.9
Bakan Nebati, AK Parti 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda “ekonomi” başlığıyla düzenlenen oturumda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Toplantıda, Türkiye’nin enflasyon hedefleri de gündeme geldi. 2023’e giderken en önemli hedeflerinden birinin enflasyon oranlarında kalıcı bir düşüşün sağlanması olduğunu belirten Nebati, 2022 yılı sonu için yüzde 48-49, 2023 yılı sonu için ise yüzde 19.9 enflasyon hedeflendiğini söyledi.
TURİZMDEN BEKLENTİ BÜYÜK
Toplantıda, turizm gelirlerindeki muhtemel artış ve yağışların etkisiyle tarımda yaşanacak verimliliğin piyasaları canlandırması beklentisi dile getirilirken, 2022 sonuna kadar enflasyonun baskılanması için bazı araçların devreye sokulabileceği ifade edildi. 2023’ün ilk çeyreğinde ise Karadeniz’de bulunan doğal gaz ve Akkuyu Nükleer Sanrali’nin devreye sokulmasıyla birlikte ekonomik göstergelerde ciddi bir iyileşme kaydedileceği vurgulandı.
FAİZ ARTIRIMI GÜNDEMDE DEĞİL
Toplantıda, bazı Avrupa ülkelerinin de aralarında bulunduğu 20’ye yakın ülkenin enflasyon ve faiz oranları paylaşıldı. Bu ülkelerde enflasyon artmasına rağmen faizin eksilerde olduğuna dikkat çekilirken, Bakan Nebati’nin “Bize ‘niye faiz artırmıyorsunuz?’ diyorlar. Bu doğru olsa söz konusu ülkeler de faiz artırımına gider” dediği belirtildi. Ayrıca kısa vadede faiz artırımının da faiz indiriminin de düşünülmediğini kaydeden Nebati, ekonomik göstergelerde beklenen iyileşmelerin yaşanmasıyla faizlerin aşağı çekilebileceğine işaret etti.
AÇIKTA EN BÜYÜK KALEM ENERJİ
İhracat rakamlarında rekor kırılmasına karşın dış ticaret açığının fazla olması da gündeme gelen bir başka başlık oldu. Dış ticaret açığının fazla olmasının en büyük nedenlerinden birinin enerji ithalatı olduğu, hidroelektirk santralleriyle bu açığın kapatılmasının hedeflendiği ifade edildi.
SUNİ ARTIŞ ÖNLENECEK
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğle emlak fiyatlarındaki manipülasyonu önleme amacıyla internet ortamında yayımlanan ilanlar takibe alındı. İlan sitelerinde yer alan taşınır ve taşınmazlara ait tüm bilgilerin bir aylık periyotlarla Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi kararlaştırılan uygulamayla, sahte ilan vererek gayrimenkul piyasasında suni fiyat artışlarının engellenmesi amaçlanıyor. Öte yandan, düzenleme ile birlikte sitelerden silinen ilan sayılarında büyük artış yaşandığı belirtiliyor.