İBRAHİM SÖNMEZ
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, hibe ve proje belediyeciliğinin en başarılı örneklerini verdiklerini belirterek, ilçeyi tarım, turizm ve çevre projeleriyle öne çıkardıklarını söyledi. Işık, Gürsu’ya kazandıracakları Afet Merkezi’nin de sadece ilçeye değil, tüm Bursa’ya hizmet vereceğini kaydetti.
24 yılı yerel seçimlerinde üçüncü kez göreve gelen AK Partili’ Mustafa Işık, dün Bursa’daki Medya kuruluşlarının temsilcileri ve çalışanları ile bir araya gelerek bir yıllık dönemiyle ilgili çalışmalarını anlattı. Gürsu’ya bu dönem kazandırdığı Kule Orman Park Tesisleri’nde basın mensuplarıyla kahvaltı yapan Başkan Işık, daha sonra kameralarının karşısına geçerek bir yıllık çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
TARIMSAL PROJELER
Kazandığımız hibe projelerle öne çıkan bir belediyeyiz. Gürsu Tarımsal Araştırmalar Merkezi (GÜRTAM) kapsamında hazırladığımız 5 ayrı proje için AB’den toplam 608 bin Euro hibe kredi almaya hak kazandık. İlçedeki tarımsal üretim kooperatifleriyle etkin bir işbirliği yürütüyoruz. Bu kapsamda satın aldığımız bir cihazla Ağaköy Tarım Kooperatifi bünyesinde meyve kasası üretimi gerçekleştiriyoruz. Kendi enerjisini üreten belediye olarak son GES(Güneş Enerjisi Santrali) projesi için AB’den onay aldık.
Kumlukalan Siyah Altın projesi (Sıfır Atıktan Sürdürülebilir Tarıma) için AB’den 103 bin lira hibe desteği kazandık. Bu proje sayesinde kuracağımız tesiste, soğuk hava deposundan çıkan meyve ve sebze atıklarını organik gübreye dönüştüreceğiz. Böylece tarımda kimyasal gübre kullanımını azaltarak, toprak kalitesini artırmak suretiyle çiftçimize daha doğal ve sürdürülebilir tarım olanağı sağlayacağız.
ÇEVRE PROJELERİ
‘Geri dönüşüm evde’ başlar ilkesiyle yürüttüğümüz kampanyalar sonucunda geri dönüştürülebilir atık miktarını yüzde 143 artırdık. Kullanılmış ve kıyafetlerin toplanması işinden yaklaşık 5.5 milyon lira gelir sağladık. Bu proje kapsamında 17 futbol sahası toprağı kirlilikten kurtarmış olduk. Tonlarca ekmeği geri dönüşüme katarken, 2.5 milyon litre suyun atığa dönüşmesini engelledik, 2 ton ilacın da doğaya karışmasını engelledik. İlçede iki ayrı atık aktarma istasyonu sayesinde aylık bir milyon liralık işgücü, amortisman ve akaryakıt gideri tasarrufu sağlamış olduk.
TURİZM PROJELERİ
Görevdeki ikinci dönemimizde ağırlık verdiğimiz turizm projelerine bu dönemde de tam gaz devam ediyoruz. Hayalimiz tabi ki Gürsu’nun bir turizm rotası olması. Bunun için 4 noktada hayata geçirdiğimiz projelerle turizm yolculuğumuz devam ediyor. Daha önce yaptığımız ilçe merkezindeki Tarihi Taş Köprü Sokak, Ericek Adrenalin Park, Gürsu Seyir Terası’na bu dönem Kula Orman Park Mesire alanını ekleyerek yerli ve yabancı turistler için iyi bir turizm rotası oluşturduk.
Bu arada Seyir Terası içinde yer alan ödüllü Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni, Milli Parklar Müdürlüğü’nün onayıyla Butik Hayvanat Bahçesi’ne dönüştüreceğiz.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Gürsu Belediye Başkanı Işık, proje tanım toplantısında dijital dönüşüm alanındaki çalışmalara da değindi. Hazırladıkları Genç Dijital Girişimcilik projesiyle, 2024 yılında, Marmara Belediyeler Birliği’nden yerel kalkınmaya somut destekler ürüten proje olduğu için Altın Karınca Ödüllü aldıklarını anımsatan Başkan Mustafa Işık, ‘Projeye katılan her 4 kadından birini iş sahibi yaptık. Bursa’nın ilk E-Ticaret Hackkathonu’na ev sahipliği yaptık. Yine Bursa’nın ilk Çocuk Oyun Geliştirme Kampı’nı düzenledik. Bursa’nın en nitelikli 15 bilgisayarına sahip Dijital Yetkinlik Merkezi’nden 3 bin vatandaşımız yararlandı’ şeklinde konuştu.
DEPREM GERÇEĞİNİ GÖZARDI EDEMEYİZ
Belediye Başkanı Mustafa Işık, Bursa’nın ve Gürsu’nun deprem gerçeğinden yola çıkarak, bu konuda da hazırlıklar yaptıklarını belirtirken, ilçeye Bursa’nın da faydalanabileceği donanımlı ve kapsamlı bir afet merkezi kazandıracaklarını açıkladı. Işık, yazın mevsimlik işçilerin barınmasında, daha sonra ise olası deprem durumda da depremzedelerin kullanması için Güneydoğu’daki depremzedelerin evlerine geçtikten sonra boşaltacakları konteynerlerden bin kadarını ilçeye getirteceklerini söyledi.
4 YILDA 10 BİN GENCİN YAŞAMINA DOKUNDUK
Eğitim, spor ve gençlere yönelik çalışmalar konusunda da bilgi veren Başkan Işık, Avrupa Gençlik Bilgi Ağı EURODESK’in en etkin ve başarılı belediyesinin Gürsu Belediyesi olduğunu öne sürdü. 4 yılda 10 bin gencin yaşamına dokunduklarını, 254 genci Avrupa’ya gönderdiklerini, Avrupa’dan ise 550 yabancı gönüllü ağırladıklarını belirten Işık, bu alanda 37 uluslararası kurumun Gürsü Belediyesi ile işbirliği halinde olduğunu, ayrıca AB Parlamentosu’nun 2025 yılı Kapsayıcı Gençlik Bilgilendirmesi birincilik ödülüne layık görüldüklerini söyledi.
MiLLET BAHÇESİ VE KENT MEYDANI
Başkan Mustafa Işık, konuşmasının son bölümünde eskimiş durumdaki Mustafa Hallaç Şehir Parkı’nı ilçeye millet bahçesi olarak kazandıracaklarını kaydetti. , Kent Meydanı konusunda ise uzun ve zorlu bir süreç sonucunda kamulaştırma sürecini tamamladıklarını belirterek, PTT binasının da yıkılmasından sonra açılacak toplam 6 bin metrekarelik alanın ise ilçeye modern kent meydanı olarak kazandırılacağını dile getirdi.
Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Işık, bir soru üzerine Gürsu, Kestel ve İnegöl’deki yoğun hava kirliliğinin, temelde Bursa’nın bir sonu olduğunu vurguladı. Işık, üç ilçe belediyesi ve Bursa Valiliği’nin koordineli çalıştıklarını, bu konuda kurulan komisyonun etkin çalışmalar yaptığını anlatarak, ilerleyen dönemde olumlu geri dönüşümler alacaklarını inandığını sözlerine ekledi.