Dijital dünyada ismini sıkça duyduğumuz kavramlar arasına http yer alır. Birçok özellikleriyle öne çıkan http nedir bu nedenle yoğun olarak merak ediliyor. HTTP geniş amaçlar doğrultusunda güvenle tercih edilen bir bağlantı türüdür. Bu bağlantı türü üzerinden web site ziyaretçileri söz konusu web sitelerine daha kolay ve hızlı bir şekilde erişim sağlar. Http dünya genelinden 1990 yılından buyana kesintisiz ve profesyonel anlamda uygulanan en kaliteli ve güvenilir protokoldür. Uygulama doğrudan internet dünyasından gördüğünüz birçok web sitelerinin kaliteli ve modern bir şekilde görüntülenmesini sağlar.
Http ayrıca birçok farklı diller üzerinden de çevirisi söz konusudur. Bu öğe örnek olarak Türkçe terim karşılığı olarak Hiper Metin Transfer Protokolü anlamına geliyor. Yani http direkt olarak maksimum hız üzerinden web siteleri üzerinden metin protokolü hizmeti sunar.
Http Güvenilir Mi?
Profesyonel bir protokol olması sebebiyle http nedir haricinde uygulamanın son derece güvenilir ve avantajlı olduğunu vurgulayabiliriz. Genel anlamda http olarak kısaltılan söz konusu protokol doğrudan internet üzerinde bulunan bilgilerin çeşitli sunucular üzerinden kullanıcılara kolay bir şekilde transfer edilmesini sağlar. Bu nedenle http geniş hizmetleriyle kullanıcıları tarafından takdir ediliyor. Doğal olarak söz konusu süreç içerisinde de kullanıcıların bazı kriterlere kusursuz bir şekilde uyum sağlaması da önemlidir. Http nedir sorusunun yanında, kullanıcılarının uygulamadan kusursuz bir şekilde faydalanabilmesi için satın aldığı protokol özelliklerini mutlaka kontrol etmesi tavsiye edilir.
Http uygulamasının kaliteli platformlar üzerinden satın alınması önemlidir. İnternet dünyası üzerinden ayrıca farklı içeriklere yönelseniz dahi tarayıcınız tarafından doğrudan sizler http uygulamasına yönlendirileceksiniz. HTTP uzantısı olmadan internet dünyası üzerinden herhangi bir veri ya da bilgi elde etmeniz söz konusu değildir. Dolaysıyla http nedir, siz değerli kullanıcıların internet üzerinden aradığı veri ve bilgileri kolayca elde etmesini sağlar.
Http Ne İşe Yarar?
Merak edilen http nedir haricinde http birçok avantajları yer alır. Bu etken siz değerli kullanıcıların direk olarak internet üzerinden basit bir şekilde bağlantı kurmasını sağlayan en kaliteli anahtar olarak da tanımlanabilir. İnternet kullanımı sırasında web sitelerini ziyaret ettiğiniz http uzantısı olmadan siteleri kolayca bulmanız oldukça zordur. Http sizlerin aradığı web siteleri daha erken sürede bulmasına destek olur. Protokol gereği sizlerin aradığı anahtar kelimelere ulaşmanız kolayca sağlanabiliyor. Böylece https sizlerin internet üzerinden ayrıca zaman kaybı yaşamamanızı da sağlar. Birçok uygulamalarda zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Fakat bu olumsuz durum https için söz konusu değildir.
HTTP aynı zamanda internet dünyasında çeşitli ağ ortamlarında veri sunmak açısından da tercih edilen TCP/IP profesyonel tabana da sahip olan en gözde iletişim protokolüdür. Ve söz konusu bağlantı merkezi olarak da TCP 80 portu yoğun olarak tercih ediliyor.
Http Çalışma Mantığı
Yukarıda da vurguladığımız üzere http nedir dendiğinde, çalışma mantığı da oldukça basittir. Birçok benzeri türden uygulamalarda karmaşık çalışma sistemleri söz konusudur. Bu da siz değerli kullanıcılarda ciddi anlamda kafa karışıklığı oluşmasına neden olabiliyor. Gün boyu 100lerce defa bilgisayarınız üzerinden birçok farklı türlerden web sitelerini ziyaret edebiliyorsunuz. Gerçek anlamda söz konusu eylemleri yaparken farkında dahi olmadan bilgisayarınız üzerinden farklı sunuculara bağlanabiliyorsunuz. Bilgisayarınız aynı zamanda kaliteli bir istemcidir. Yani diğer bir ifadeyle de direk olarak söz konusu birçok sunucu modellerine herhangi bir web site tarayıcısı üzerinden talep sunabiliyor.
Sizler farkında olmadan bu işlemlerinizi örnek olarak Google Chrome, Mozilla, Yandex, Opera gibi en gözde tarayıcılar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Talebinizi alan söz konusu sunucu direk olarak sistemde hali hazırda kurulu olan sunucu programlarına da cevap sunar. Söz konusu cevap içeriğinde istek hakkında kapsamlı bir şekilde durum bilgisi de ayrıca yer alır. Tam da bu işlem sırasında https protokolü saniyeler içerisinde devreye girer. Bu kapsamda https güvenli bir şekilde isteklerin gerçekleştirilmesini sağlar. Diğer bir ifadeyle https uygulaması direk olarak bir sunucu üzerinden giriş talebinde bulunur.
Bu işlem sonrasında karşı taraf tarafından talebin onaylanması durumunda uygulama tarafından ulaşılmak istenilen web sitesinin tüm verileri siz değerli kullanıcılara sunulur. Bu kapsamda https üzerinden erişmek istediğiniz söz konusu web sitesine giriş sağlamanız mümkün hale gelir. Tüm bu işlemler genellikle dakikalar içerisinde gerçekleştirilir. Fakat sizler bu zaman diliminin farkında olmayabilirsiniz.
Http Durum Kodları
Evinizin konforunda ayrıca tercihiniz doğrultusunda güncel https durum kodlarına da göz atabilirsiniz. Https durum kodları belirli kriterler doğrultusunda sunucu ile istemci arasında gerçekleştirilen özel kodlardır. Durum kodları ise söz konusu alışveriş sonucunda yapılan taleplerin karşı taraf tarafından pozitif veya negatif mi karşılandığını gösterir. Bu nedenle https protokolleri açısından durum kodları da son derece önemlidir. Fakat bilgisayar kullanıcıları tarafından genel olarak söz konusu kodlar fark edilmez. Bu durumun ise birçok nedenleri bulunur. Toplamda https durum kodları 80 adettir.
Http ve Https Arasındaki Farklılıklar
Birçok bilgisayar kullanıcıları tarafından çoğu zaman isim benzerliği nedeniyle http ile https arasında herhangi farklılıkların olmadığı sanılıyor. Fakat gerçek anlamda her iki protokol türü de birbirinden farklıdır. Http nedir dendiğinde, herhangi bir verinin internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde aktarılmasında görev üstlenir. Https ise, söz konusu verilerin daha güvenli bir şekilde aktarılması demektir. Yani https, http protokolünü veri güvenliği açısından tamamlar. Http protokolü veri gönderimi öncesinde herhangi şifreleme yapmaz. Fakat https tarafından işlem öncesinde şifreleme yapılır.
Buradaki temel amaç ise, verilerin kontrollü ve güvenli olarak transfer edilmesidir. Bu nedenle HTTPS protokolünde SSL sertifika belgesi de bu anlamda hayati bir önem taşır. Bu belge üzerinden verilerin önceden şifrelendirilmesi mümkündür.