BM'de 14. Erdoğan konuşması: İsrail'e karşı sert mesajlar bekleniyor BM'de 14. Erdoğan konuşması: İsrail'e karşı sert mesajlar bekleniyor

Türkiye Hızla Isınıyor

Türkiye'nin, dünya genelinde iklim krizinden en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tağıl, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine dayanarak son 13 aydır özellikle Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorlarının kırıldığını hatırlattı. Geçen yılın haziran ayından itibaren sıcaklık artışlarının mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktığını belirtti.

Küresel Sıcaklık Rekorları

Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığının 17,15 dereceyle rekor kırdığını belirten Prof. Dr. Tağıl, bir önceki rekorun 12 Ağustos 2016'da 16,8 derece olarak kaydedildiğini söyledi. Türkiye'de yeterli yağış alamayan bölgelerin yüksek sıcaklıklarla kuraklık alarmı verdiğini ve ülke genelinde kuraklığın en şiddetli seviyeye ulaştığını ekledi.

Eyyam-ı Bahur Dönemi

Prof. Dr. Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günlerini tanımlayan Eyyam-ı Bahur'un 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacağını belirtti. Bu dönemde kavurucu sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarların orman yangınlarına neden olabileceğini ve şiddetli sağanak yağışların etkili olabileceğini ifade etti.

Hava Koşulları ve Yağışlar

Sıcaklıkların artmasının ve atmosferin nem tutma kapasitesinin yükselmesinin yağmur bulutlarının oluşumuna ve yağışların düşmesine neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Tağıl, Türkiye'ye kuzeybatıdan ve kuzeyden giren serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşmasının, nemli havanın soğumasına ve yağışlara yol açtığını belirtti.

Akdeniz Havzası ve İklim Krizi

Bu durumun sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer şekilde gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Tağıl, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve adaptasyon stratejileri geliştirmek için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Ferit Gücüyener