İltifat her kapıyı açar mı?

Beğendin takdir ettin, farklı bir güzellik gördün, sunumu çok başarılı idi, kıyafetine hayran kaldın, bakışları ve gülümseyişi çok masumane, yaptığı hareket çok zarif, bir bakışta güzelliği seni hipnoz etti…

Bütün bunlar ve daha onlarcası, kişi tanıdık, arkadaş ya da yabancı, içinden, taa yüreğinin derinliklerinden bir ses yükseldi, söylemek istiyorsun, hadi cömert ol söyle, nazik, zarif ve saygılı kelimelerle, hiç hesapsız, anında, spontane, hadi söyle.

Ne oldu, duraksadın, tereddüt ettin, söyleyemedin, halbuki beğendin, etkilendin, takdir ettin ama paylaşmak yerine kendine sakladın. Söyleseydin içinden yükselen yansımayı karşındaki tahmin ettiğinden ya da edemeyeceğinden daha iyi hissedecekti kendini aldığı bu güzel sözler, övgüler ve iltifat karşısında… Ya sen? Sen de kendini iyi hissedecektin, hem karşındakinde gözlemlediğin memnuniyet hatta minnettarlıktan dolayı hem ‘Ohh söyledim ferahladım, paylaştım’ duygusuyla. Herkesin ruh hali güzelleşmiş olur iyileşir böylece…

İnsanlar, başkalarına iltifat etme konusunda daha cömert olmayı keşfetmek isteyebilirler. Bu konularda birçok araştırmalar yapılmış, özellikle de iltifatların olumlu etkileri ve insanları iltifat etmeye neyin motive ettiği konusunda. Araştırmalara göre iltifat alan insanlar iltifat edenden daha mutlu, daha memnun ve gururlu hissederler. 

Tanıdığı insan dışında, yani bir yabancıya iltifat etme konusunda ise rahatsız etme, yanlış anlaşılma endişesi, muhtemelen insanları yabancılara iltifat etmekten caydırabilir. Aslında bir bakıma abartılan bu durum muhtemelen insanların daha fazla iltifat etmesini engellemektedir.

İnsanlar, hatta genelleştirirsek, tüm canlılar güzel sözleri tatlı bir dilde duymaktan ziyadesi ile memnun olurlar, kendilerini iyi hissederler, anlık da olsa neşelenir, gururlanır. O zaman neden iltifatlarda cömert davranılmıyor sorusu akla gelebilir, halbuki iltifat edene de alan da iyi hissettirir.

Gördüğün güzellikleri, beğenilerini, takdir duygularını içinde hapsetmek yerine paylaşmak, ifade etmek ruhsal bir cömertlik değil midir? Yeter ki iltifatın, özellikle kadınlara karşı, samimi, içten gelen, iyileştirici ve iyi niyetli olsun…

İnsanlar iltifatlarında samimi misin, değil misin farkı anlarlar, özellikle de kadınlar… Ortamı ve bu kişiyle olan ilişkini düşün, sınırlarının dışına çıkmamaya ve aşırıya kaçmamaya özen göster.

İltifat her kapıyı açar mı? Ne dersin? Açabileceği gibi ters de tepebilir özellikle bir yabancıya, yerine, zamanına ortamına, ilişkine vabeste olarak. Kapı açmaktan muradın tanımadığın bir kadınla sohbete başlayabilmek ise ona ciddi, saygın ve uygun ses tonlaması ile “You are so beautiful-Çok güzelsiniz.” diyebilirsin. Çok güzelsin konusu tecrübe de edilmiş bir gezgin fotoğrafçı tarafından bir çok yabancı ülkede, işte bakın neticeye;

https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/gulumse-yerine-cok-guzelsin-dedi-ortaya-bu-fotograflar-cikti,eJc4caSdpEOHPi1RYu844A/SoSsOzc7UUSvII_hJ6LNEQ

Baktığında önce güzellikleri, hatta sadece güzel tarafları görmek ve ifade etmek kişiliğine yerleşmişse, ne mutlu sana ve çevrendekilere… Her konuda olduğu gibi iltifatta da, güzellikleri paylaşmada da cömertlik hayatı ilişkileri de güzelleştirecek, iyi hissettirecektir herkese.

5 Mart 2022

Suadiye

https://www.cci.health.wa.gov.au/-/media/CCI/Consumer-Modules/Assert-Yourself/Assert-Yourself—09—Giving-and-Receiving-Compliments-Assertively.pdf

https://www.psychologytoday.com/ca/blog/evidence-based-living/202109/the-psychology-compliments-nice-word-goes-long-way

Exit mobile version