Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnsan Psikolojisi Neden Bozulur

Bu haberin fotoğrafı yok

Yaşamakta olduğumuz, 21.yy.da geçmiş yıllara nazaran, ismini daha önce duymadığımız bir çok hastalık olduğu,hepimizin malumudur. Bugün sizlere son zamanlarda ayyukaya çıkmış bir rahatsızlıktan, bahsetmek istiyorum. Ruhi hastalıklardan,yani ruhsal rahatsızlıklardan,bir çoğumuzun önemsemediği aşikardır. Ama çok vahim sonuçlara neden olan psikolojik rahatsızlıklardan, depresyonun bunalımın buhranın psikolojik bozukluğun ve hatta şizofreninkaynağı her nekadar çocukluk döneminde yaşanmış bir olay yada travma görünse de bazen durum farklı olabilir.

 Bazı uzmanlar tarafından genlere bağlı olduğu görüşü savunulsa da, hayatımızın her evresinde yaşadığımız stres, öfke,travma, şiddet, korku, endişe, dibe vurmuşluk hissi buna sebep olabilir. Bazen de yetememe duygusunun, etkilerini göz ardı etmek, sigara, alkol, ve uyuşturucuya,sevk eden ve bunlardan kaynaklı, şiddet, hırsızlık, işkence, intihar eylimleri olabilir. Ve ölümle sonuçlanan,daha bir çok acı, üzüntü, verici olaylar zincirini göz ardı etmek demektir.

Psikolojik Rahatsızlıklar Neden Göz Ardı Edilmemelidir?

Bu olaylar,silsilesinin,zincirinin ana nedeni,olan psikolojik rahatsızlıkları,göz ardı etmek, günümüz sorunlarının üstü örtmekten başka bir işe yaramaz. Öyleyse kişileri doğumdan,gelişime kadar,kapsayıcı bir şekilde,ele almak gerekir. Bunun için, yargılamadan,kınamadan, onaylamadan ve dışlamadan kişileri aktif,ve gönülden empati kurarak dinlenmesi gerekir.

Örneklemek gerekirse, evet bir genç uyuşturucu kullanıyor, ama onu buna sürükleyen sebepler nelerdir? Ne kadar zararlı olduğunu bile bile neden kullanıyor. O genci buna iten sebebi bilmezsek o gence yardım edemeyiz. Merak mı etti, teşvik mi edildi baskı ve zorbalık mı uygulandı, yoksa gizli bilmeden mi verildi.

Bu soruların cevaplarını bilmeden,bir çoğumuzun yaptığı gibi,ya kaçarak ya onu görmezden gelerek ve yahut sadece kınayarak bu toplumsal sorunlara çözüm bulamayız.hele hele bu işin eğitimini almış okulunu okumuş, dalında uzman olmuşların sessiz kalmak ve kaçmak gibi bir şans ve lüksleri hiç yoktur.günümüz teknolojisi,gerek sağlık,gerekse tıp,alanında çok büyük ilerlemeler kaydetmiştir.

Psikolojide de öyle kendi içinde onlarca daldan oluşan, psikoloji, psikolog, psikiyatri, pedegog, psikoterapist, manevi rehber, yaşam koçu gibi onlarcası var. Günümüz şartlarında bunlardan birine ulaşması hiçte zor değildir. İsteyerek, dalında uzman, doğru kişilerden destek alarak, yukarıda saydığım bütün olayların önüne geçmek içten bile değildir.