İş kurma kılavuzu

‘Kendi işimi nasıl kurarım’ diye düşünüyor, girişimci olmak için bir iş fikri arıyorsanız atmanız gereken ilk adım, iş analizi yapmak. Öncelikle hangi iş kolunda girişim kuracağınızı ve nasıl kar edeceğinizi planlamanız gerekiyor.

Hedef kitle analizini yapmak, girişimciliğin olmazsa olmazı. İnsanların ihtiyacına cevap verecek bir iş fikrinizin olması başlangıçta hızla yol almanıza vesile olacaktır. Toplumu gözlemlemek, değişimleri takip etmek, ilgi odaklarını yakalamak ve ihtiyaçları kestirmek, iş fikrinizin tutması için oldukça önemli. Tüketici daima yüksek kaliteyi, düşük fiyatı ve daha fazla seçeneği ister. Bu sebeple girişimci, rekabet edebilmek için tüketici odaklı düşünür ve buna uygun çözümler üretir

Yeni iş fikirleri arasından seçim yapmak istiyorsanız seslendiğiniz hedef kitlenin ihtiyaçlarını, finansman imkânlarını ve o fikrin tüketiciler tarafından ne kadar benimseneceğini dikkate almalısınız. Hedef kitlenin ihtiyaçlarını doğru belirlemek, size uzun vadede fayda sağlar; çıktığınız yolun tam da ortasındayken fikirlerinizden vazgeçmenizi önler.

Girişimcilik; ürün, hizmet, teknoloji ya da üretim açısından yaratıcı ve alışılmamış çözümler bulmayı gerektirir. Alışılmış iş yapma kalıplarının yıkıldığı yerde girişimci düşünce başlar. Bu nedenle bir soruna çözüm bulan, işleyişi hızlandıran, karlılığı artıran ve üretim ya da hizmeti kolaylaştıran yöntemlerle yola çıktığınızda kurduğunuz iş büyük olasılıkla başarıyla sonuçlanacaktır.

İŞ KURARAKEN SERMAYE

İş fikirleri ararken uzun bir yola çıktığınızı kabullenmeli, yapacağınız iş için bolca analiz yapmalı, kararlı ve en önemlisi de sabırlı olmalısınız. Diğer yandan risk de alabilmelisiniz. Teknolojik değişimi, pazar yapısını, kanuni düzenlemeleri ve rekabeti gözeterek risk almak; sizi sıradan bir iş sahibi, patron ya da yöneticiden ayıran önemli bir özellik olacaktır.

Yeterince sermaye ve sürecin başından sonuna kadar bolca gözlem sayesinde ideallerinize ulaşmanız mümkündür. İş fikirleri az sermayeli olarak da girişimcileri harekete geçirebilir. Girişimci, başkalarını izlemeden yenilikçi düşüncesini gerçekleştirecek iş planlarını oluşturup hızla faaliyete geçer. Bir fikri gerçekleştirme tutkusuyla eyleme başlar, öne geçer.

GİRİŞİMCİDE OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Başarılı bir girişimcide bulunması gereken kişisel özelliklerden bazıları şunlardır:

Kararlılık: Sorunlardan kaçmaz, onları olduğu gibi kabul ederek çözmeye çalışır. Karar vermekten çekinmez hatta bunu arzular.

Kendine güvenme: Karşılaşacağı tüm sorun ve zorlukların üstesinden geleceğine inanarak çalışmalarını sürdürür.

Kabul edilebilir riskleri göze alma: Girişimci, kâr güdüsüyle hareket etse de çalışmaları sonucunda meydana gelebilecek olumsuz sonuçları (rizikoları) da göze alır.

İş bitiricilik: Yapılması gereken işi sonuna kadar izler, gerektiğinde bizzat çalışarak işi bitirir. 

Exit mobile version