Bir kişinin iştahı, yemek yeme arzusudur. İştah bazı insanlarda yüksek bazılarında düşük olabilir. Yemek yeme isteğinin tamamen kaybolması iştahsızlık yani yeme isteğinin azalması olarak bilinir. Genel olarak kendisini acıkmama ve devamlı tokluk hissi ile belli eder. Ağız tadının yerinde olmaması ve kişide yeme isteği bulunmaması gibi tanımlar iştahsızlığın genel belirtileri olarak kabul görür. İştahsızlık, besinlere karşı duyulan isteksizlik, kilo kaybı, hâlsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu ve r

Öncelikli olarak yapılması gereken iştah kaybının nedenini araştırmaktır. Vitamin ve mineral eksikliklerinin iştahsızlığa neden olduğu bilinmektedir. Bunun dışından grip, soğuk algınlığı ve diş hastalıkları gibi geçici hastalıklar da iştah kaybına ve yeme isteğinin azalmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra tamamen psikolojik olarakta iştahsızlık yaşanabilir. Bu gibi durumlarda diyetisyen desteği beraberinde psikiyatrist ya da psikolog yardımı gerekebilir. 

Herhangi bir sağlık sorunu saptanmadıysa ama yine de iştahsızlık varsa, iştahı artırabilecek bazı besinler vardır. Bu besinleri tüketerek iştahsızlık problemleri azaltılabilir. 

istahsızlık12

İştahsızlık durumunda bazı beslenme önerileri;

Gün içerisinde badem fındık gibi kalorili ve de mideyi yatıştırma özelliğine sahip kuru yemişler tüketilmesi iştahsızlığa fayda sağlayacaktır. Arı ürünlerine alerjisi olmayan kişilerde bal tüketilebilir. Bal, polen ve arı sütü vücudun ihtiyaç duyduğu kalori ve vitamin desteğini sağlar. Sarımsak, kekik, kimyon, nane, kişniş, havuç ve ayva kompostosu iştah artırma etkisine sahiptir. 

Eğer enfeksiyon ve bakterilerden kaynaklanıyorsa, enfeksiyon iyileştikten sonra iştahınız eski haline döner. İştahsızlık kronik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte yemek yemek, sevdiğiniz besinleri pişirmek, dışarıda yemek yemekten zevk almak gibi teşviklere ihtiyacınız olabilir. İştahsızlığı gidermek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem, hafif atıştırmalıklara yer vermektir. Günde bir büyük öğün yiyebilir ve sık sık küçük öğünlere yer verebilirsiniz. Hafif egzersizler yapmak da iştahın açılmasına yardımcı olabilir.