Geleneksel mutfağımızda yemeklerin kraliçesi olarak adlandırabileceğimiz pilavın birçok çeşidi vardır. Neredeyse her sulu yemeğin yanına pişirebileceğiniz pilav başta her ne kadar zor görünse de püf noktalarını ve inceliklerini bildikten sonra sizin için çoğu zaman bir kurtarıcı olacaktır. Peki kusursuz pirinç pilavı nasıl yapılır?
Malzemeler
- 1 su bardağı arpa şehriye
- 2 su bardağı pirinç
- 4 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı sıvı ayçicek yağı (isteğe bağlı olarak tereyağı da kullanılabilir)
- Yarım limon
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tam bulyon (isteğe bağlı olarak tavuk ya da et bulyon kullanılabilir)
Pirinç Pilavı Yapımı
Öncelikle pilav tenceresine 4 yemek kaşığı sıvı ayçicek yağını dökünüz. Ortalama bir dakika yağı ısıttıktan sonra 1 su bardağı arpa şehriyeyi içine ekleyip kavurmaya başlayınız. Arpa şehriyeler kavrulurken 2 su bardağı pirinci yıkayınız.
Şehriyeler hafif pembeleşmeye durduklarında suyu iyice süzülen pirinçleri ekleyiniz. Pirinci eklerken üzerinize yağ sıçramamasına dikkat ediniz! Eğer pilavınızın et ya da tavuk aromalı olmasını istiyorsanız tam bu noktada bulyon atmanızın tam zamanı. Bulyonu da ekleyip 2-3 dakika kavurunuz.
(Eğer bulyon kullanmak istemiyorsanız ve elinizde tavuk suyu yahut et suyu varsa su eklerken 4 su bardağı su yerine 2 su bardağı su ve 2 su bardağı tavuk/et suyu ekleyebilirsiniz) Daha sonra 4 su bardağı suyla 1 çay kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı tuzu karıştırıp tencerinize ilave ediniz.
Bir kez karıştırdıktan sonra yarım limonu çekirdeklerinin içine düşmemesine dikkar ederek sıkınız. Limon pilavınızın tane tane ve daha beyaz olmasını sağlayacaktır. Biraz karıştıktan sonra normal ayarda kapağı kapalı bir şekilde pilavınızı ocağa bırakınız. Ortalama 15 dakika sonra kontrol ettiğinizde kaynamaya başladığını göreceksiniz.
Tam bu sırada ocağın ayarını düşük seviyeye getiriniz. 20 dakika sonra pirinç pilavınız suyunu neredeyse tamamen çekmiş olacaktır. Ama siz yine de arada kontrol etmeyi unutmayın. Kontrol ederken kapağı fazla açmamaya özen gösteriniz.
Pilavınız suyunu çektikten sonra altını kapatınız. Hamur olmaması için hemen servis etmek yerine biraz dinlenmesini bekleyiniz. 10-15 dakika pilavınızı dinlendirdikten sonra afiyet olsun.