Kentsel Dönüşüm Projesi vatandaşları mağdur ediyor

Büyükşehir Belediyesi Ulus Mahallesi Odun Depoları mevkiindeki 90 bina sahibine, tahliye tebligatı gönderdi.. ‘Kentsel Dönüşüm Projesi vatandaşları mağdur ediyor’

Muş Yaygın Derneği’nde basın toplantısı düzenleyen Ulus Mahallesi sakinleri, ‘Bu yanlıştan dönün’ çağrısı yaptılar.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus Mahallesi’nde yaşama geçirmeyi planladığı yeni konut alanı projesi, bölgede evleri bulunan vatandaşları isyan ettirdi. Ev sahipleri, kaçak olduğu gerekçesiyle evlerin boşaltılmasını ve yıkımını isteyen Büyükşehir Belediyesi’nin kararını yargıya taşıdı. Mahkeme belediyenin projesiyle ilgili bir aylık süreyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Büyükşehir Belediyesi, Ulus Mahallesi Odun depoları mevkiindeki yaklaşık 182 hektarlık araziyi 2009 yılında imara açarak vatandaşlara tapu karşılığında satmıştı.  İmar planı daha sonra mahkemece iptal edilirken, vatandaşlar arsalarına evlerini yaparak oturmaya başladılar. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz haziran ayında bölgeyle ilgili yeni imar planı hazırlarken, aralarında Bursa Muş Yaygın Derneği binasının da bulunduğu yaklaşık 90 konutun kaçak olduğu gerekçesiyle boşaltılmasını istedi.

Kararı mahkemeye taşıyan bölge sakinleri, Muş Yaygın Derneği’nde düzenledikleri toplantıda mağduriyetlerini dile getirerek Büyükşehir’e tepki gösterdiler. Bazı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı basın toplantısı düzenleyen Muş Yaygın Derneği Başkanı Turan Taşköprü, Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesinin bölgedeki çok sayıda insanı mağdur ettiğini iddia etti. Kendileri ile birlikte 90’a yakın bina sahibine Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Buradaki binalar kaçak. Evleri tahliye edin ve yıkımını yapın’ şeklinde tebligat gönderdiğini bildiren Taşköprü, ‘Bu bölgede 30 yıldır vatandaşlar yaşıyor. Bir kısmı ruhsatlı, bir kısmı kaçak olan bu binalara Büyükşehir Belediyesi su, yol, elektrik gibi tüm altyapı hizmetlerini sağlamış. Binalar yapılırken göz yumanlar, şimdi, (evler kaçak, çıkın)diyor.  Bu insanlara tahliye için ne yeterince süre veriliyor, ne de nereye gidecekleri konusunda yardımcı olunuyor. Belediyenin bu kadar insanı mağdur etmesi hangi vicdana sığar’ diye konuştu.

Başkan Turan Taşköprü, dernek ve 20’ye yakın bina sahibinin konuyu yargıya taşıdığını, mahkemenin 1 aylığına yürütmeyi durdurma kararı verdiğini bildirdi. Bölge sakinlerinin bir kısmının evlerinin ruhsatlı ya da yapı kayıt belgeli olduğuna değinen Taşköprü, ‘Bu insanlar ruhsatlarını, yapı kayıt belgelerini marketlerden mi aldı?. Belediyeler hem belge veriyor, hem kaçak muamelesi yaparak vatandaşı mağdur ediyor. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz’ dedi.

Bursa Muş Yaygın Derneği Başkanı Turan Taşköprü, dernek olarak tek isteklerinin bölgede yapılacak yeni konutlaşma sonrasında kendilerine yer verilmesi olduğunu ifade etti. Taşköprü,  Büyükşehir ve Yıldırım belediyeleri ile AK partili siyasilere mağduriyetlerini anlattıklarını söyleyerek,  geri dönüş bile yapılmadığından yakındı.

Exit mobile version