Denge bozulduğunda (örneğin kronik stres, kronik kabızlık, pestisitler gibi çevresel toksinler, kötü beslenme veya antibiyotik kullanımı nedeniyle), zararlı bakteriler bağırsaktaki hücreler arasındaki sıkı bağlantıları yok eder. Bu bağlantıların kopması durumunda zararlı maddeler, toksinler ve sindirilmemiş gıdalar kan dolaşımına girebilir. Bağışıklık sistemimiz kendisine ait olmayan organizmaları gördüğünde saldırır ve tahrişe ve iltihaplanmaya neden olur. Bu duruma sızdıran bağırsak sendromu ya da yaygın adıyla sızdıran bağırsak sendromu adı veriliyor. 

KOTU BAĞIRSAK SENDROMU

Bağırsaklardaki bu salgı; Araştırmalar şişkinlik, kramp, yorgunluk, gıda alerjileri ve hassasiyetleri, gaz ve baş ağrıları gibi sorunlara neden olabileceğini ve aynı zamanda otoimmün hastalıklar, depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları, diyabet, inflamatuar bağırsak hastalığı ve birçok durumla da bağlantılı olabileceğini göstermiştir . 

*Bozulan bakteri dengesinin düzeltilmesi, hasar görmüş, sızdıran bağırsak duvarı ve bağırsak epitel hücrelerinin onarılması için mutlaka doktor ve beslenme uzmanı kontrolünde özel bir tedavi ve beslenme programı yapılmalı, probiyotik içeren besinler programa eklenmelidir. 

Beslenmenizde değiştirmeniz gerekenler;

*Beslenme programına göre; Bağırsak duvarına zarar verebilecek şeker ve şekerli yiyeceklerin diyetten çıkarılması gerekir. 

*Bir beslenme uzmanının gözetiminde gluten ve süt ürünleri semptomlara göre belli bir süre kişinin diyetinden çıkarılmalı, semptomlar azalınca yavaş yavaş diyete yeniden girilmelidir. *Sızdıran bağırsakları artıran kafein içeren yiyecek ve içeceklerin diyetten çıkarılması gerekir. Maksimum tüketim günde 1 zayıf çay ve haftada 1-2 kez Türk kahvesi ile sınırlandırılmalıdır. 

KOTU-BAĞIRSAK-SENDROMU.224

*Lahana turşusu, yoğurt, kefir ve ev yapımı turşu gibi bağırsak florasını iyileştiren fermente gıdalara beslenmenizde yer vermelisiniz. Gün içerisinde meyve ve sebzeler 3-5 porsiyon tüketilmelidir. 

*Haftada iki kez balığın ızgara, fırında buğulama gibi pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilmesi önerilir. 

*Çiğ badem, fındık, ceviz, avokado, zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi besinler sağlıklı yağ içeriğiyle bağırsak bariyerini iyileştirir. Diyet planınıza dahil edilmelidirler. 

*Vücut üretimi ve onarımından sorumlu protein içerir; Yumurta, kırmızı et, tavuk, hindi ve balık gibi besinler mutlaka beslenmenizde yer almalıdır. 

*Gıda katkı maddeleri bağırsak bariyerine zarar verdiği için paketlenmiş gıdaların ve bilinmeyen içeriklerin kullanımından kaçınılmalıdır. 

kotu-bağırsak-sendromu.333-

*Bağırsaktaki faydalı bakteri miktarının arttırılması için probiyotik takviyeleri alınabilir. 

*Ayrıca D vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri (balık yağı gibi) doktor kontrolünde kullanılabilir. Gün içerisinde en az 2 litre su içmelisiniz.