Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Maaşlara ek zam! Milyonlara güzel haber, yüzde 58 ve…

Milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiren gelişme. Şirketler maaşlara ek zam yapmaya hazırlanıyor. Çıkan rakamlar açıklandı. ‘Nisan 2022 Ücret Artış Trendleri Ara Anketi’nin sonuçlarına göre; bu yıl şirketlerin yüzde 64’ü ek ücret artışı yapacak. Firmaların ücret artışı ise ortalama yüzde 58 olacak. İşletmeler, temmuzda yapılması beklenilen bu ek artışı 2023 bütçesinden karşılamayı planlıyor. Yapılan araştırmaya göre; firmaların yüzde 52’si geçmiş ayların enflasyonunu, yüzde 34’ü ise ücret araştırmalarını baz aldıklarını söylüyor. Geçmiş enflasyonları baz alan firmaların yüzde 35’i son 6 ay, yüzde 26’sı son 12 ay ve yüzde 18’i ise son 3 ayı dikkate aldıklarını belirtiyor. 

Bu haberin fotoğrafı yok

Ocak ayından geçerli olmak üzere 2022 yılı asgari ücret tutarı net 4 bin 250 lira (brüt 5 bin 4 lira) olarak belirlenmişti. Her zaman yıllık olarak tespit edilen asgari ücret artışında, son dönemde ara zam beklentisi oluştu. Bu beklentinin oluşmasında ise ocakta yapılan yüzde 50.50 asgari ücret zammının, yüksek enflasyon nedeniyle erimeye başlaması ve alım gücünün düşmesi etkili oldu. Yıllık enflasyon oranının en son açıklanan nisan ayında yüzde 69.97 düzeyinde gerçekleşmesi üzerine asgari ücrete temmuz zammı uygulanma ihtimali daha da kuvvetlendi. Ara artışa hükümet kanadı da iş dünyası da sıcak bakıyor.

ARTIŞ ORANI YÜZDE 58

Posta’dan Gülten Uğurlu’nun haberine göre yapılan araştırmalar da bu eğilimi doğruluyor. Küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi Mercer ile insan yönetimi alanında faaliyet gösteren Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Nisan 2022 Ücret Artış Trendleri Ara Anketi’nin sonuçları açıklandı. Toplam 16 sektörden 464 firmanın katıldığı ankete göre; bu yıl firmalar yüzde 58 ücret artışı gerçekleştirecek. Firmaların yüzde 63.9’u ise ek ücret artışı yapacak. Yabancı sermayeli firmalarda bu oran yüzde 70.7 olarak gözlemlenirken, yerli firmalarda ise yüzde 53.3.

2023 BÜTÇESİNDEN

Araştırmaya göre, bu yıl en çok ek ücret artışı gerçekleşecek sektörler; yüzde 83.3 kimya, yüzde 78.3 üretim dışı, yüzde 75 otomotiv tedarik sanayii ve yüzde 67.7 üretim olacak. Ek ücret artışı yapacak firmaların ise yüzde 16’sı bu ek artışı 2023 bütçesinden kaynaklandırmayı planlıyor. 2022 toplam artış bütçesinin en yüksek olduğu sektörler ise yüzde 67.5 otomotiv tedarik sanayii, yüzde 62 sigorta, yüzde 61.5 otomotiv ana sanayii, yüzde 60 tüketici ürünleri ve üretim dışı sektörler olarak dikkat çekiyor.

 LOJİSTİK, OTOMOTİV…

2022 yılında ek ücret artışı gerçekleştirecek firmaların yüzde 85’i bir kez bunu yapmayı planlarken, yüzde 12’si iki kez, yüzde 2.4’ü ise iki seferden fazla artış yapmayı düşündüğünü belirtiyor. Firmaların yüzde 41.1’i temmuz ve yüzde 10’u da haziran ayında ek ücret artışını gerçekleştireceğini söylüyor. 2022 ek artış bütçesinin en yüksek olduğu sektörler ise yüzde 25 ile lojistik, yüzde 20 ile otomotiv ana ve tedarik sanayii, enerji, teknoloji, sigorta, üretim, maden/metal ve perakende olarak göze çarpıyor.

GEÇMİŞ AYLARIN ENFLASYONU

Anketin sonuçlarına göre; firmaların yüzde 52’si geçmiş ayların enflasyonunu, yüzde 34’ü ise ücret araştırmalarını baz aldıklarını söylüyor. Geçmiş enflasyonları baz alan firmaların yüzde 35’i son 6 ay, yüzde 26’sı son 12 ay ve yüzde 18’i ise son 3 ayı dikkate aldıklarını belirtiyor.

FİRMALAR ÖNLEM ALIYOR

Mercer Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Dinçer Güleyin, kur dalgalanmaları, asgari ücret zammı ve yüksek enflasyonun çalışan tarafında ücret artış beklentilerini de yükselttiğini söyledi. Bu beklentinin firmaları da çeşitli önlemler almaya ittiğini ifade eden Güleyin, “Neredeyse tüm sektörlerde 2022 yılında ek ücret artışı planlamasının yapılması enflasyon ve maliyetlerdeki artışın her alanda etkisini gösterdiğini ortaya koyuyor. Diğer yandan bu şirketlerin ek artışları 2023 yılı bütçelerinden karşıladığını da görüyoruz” dedi.

İŞ GÜVENCESİ VE REKABET

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Buket Çelebiöven, şunları söyledi:“Pandemi ve dünyada yaşanan ekonomik krizlerin etkisi ile büyük belirsizliklerin hakim olduğu zor bir dönemden geçiyoruz. Bu belirsizlik ortamında çalışanlara iş güvencesi ve ticari operasyonların devamlılığını sağlayabilmeleri için ücret artış oranlarında öngörülebilirlik, şirketler için büyük önem arz ediyor. Öngörülebilirlik, ücret ve yan hakların rekabetçilikte ayrıştırıcı bir faktör olması nedeniyle de dönemli bir unsur.”