Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren Haziran ayı kira artış oranları da belli oldu. TÜFE on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Haziran ayı için yüzde %39,33 oldu. Haziran ayında kontratı yenilenecek kiracıya yasal olarak yapılabilecek en yüksek zam oranı yüzde %39,33’yi aşamayacak.
KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIYOR?
Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor. Öte yandan kira düzenlemesine ilişkin yol haritasını açıklayan Bakan Bozdağ çalışmaların ‘ilk defa kiraya verilmede ölçü’, ‘halen oturanlarla ilgili artış’ ve ‘denetim mekanizması’ ekseninde yürütüldüğünü söyledi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamuoyunun merakla beklediği kira düzenlemesine ilişkin yol haritasını açıkladı. Çalışmaların “ilk defa kiraya verilme halinde konulacak ölçü” ile “halen oturanlarla ilgili artış oranında ölçünün ne olacağı” ve “bunların denetim mekanizmasının nasıl olacağı” ekseninde yürütüldüğünü dile getiren Bozdağ, somutlaşan ilk kriterin “kira artışının oran üzerinden belirlenmesi” olduğunu açıkladı.
Kira uygulamalarının denetimi için “özel bir birim” düşünüldüğünü dile getiren Bozdağ, şikâyet hattı kurulmasının da olası olduğunu ancak “sözleşme hürriyetinin çiğnenmemesine” özel önem verdiklerini kaydetti.
Bozdağ, Yozgat’ta aralarında Milliyet muhabirinin de bulunduğu bir grup gazeteci ile sohbetinde ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren fahiş kira artışına yönelik hükümetin hazırlamakta olduğu düzenlemenin ipuçlarını verdi. Bozdağ, şunları kaydetti:
‘MAKUL DÜZEY’
– “Doğrusu çok fahiş artış talepleri var. Ciddi bir huzursuzluk olduğu ortada özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerimizde bu daha büyük bir soruna dönüşmüş durumda. Onun için dört bakanlık ortak bir hazırlık yürüyor.
– Çalışmada birinci başlık “ilk defa kiraya verecek ev sahibi ile evi tutacak kişi arasındaki bu kira miktarı ile ilgili nasıl bir ölçü konulabilir” noktasında. İki tarafın da hukukunu koruyan çalışma yapılıyor. İkinci olarak “halen oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak neye göre yapılacak? TEFE, TÜFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler var mı iki tarafı da koruyan ortak bir formül çalışılıyor. Ve tabi “bunların denetimi nasıl yapılabilir, bir denetim mekanizması” bunun üzerine de bir çalışma yapılıyor.
– Biz ana çerçeveyi söyledik arkadaşlar çalışıyorlar. Esasında Borçlar Kanunu’nda kiracıyı da kiralayanı da koruyan yeteri kadar düzenleme fazlasıyla var. Oradaki bazı rakamlar, oranları biz acaba bu dönemde fahiş kira artışları karşılığında bunu uygulayabilir miyiz, o formüller üzerinden bakılıyor. Oran üzerinden bir belirleme yapacağız, miktar üzerinden değil, çünkü oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır.
– Oran sabit olacak, yine TÜFE vs. diye bir esas alacak ama daha bitmedi. Şimdi oran dediğimiz de tabi bu rakamlar yüksek. o yüzden bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesini istiyoruz.
– Kalıcı bir düzenleme değil, geçici bir düzenleme yapacağız. O süre bittikten sonra da bu eski hale tekrar devam edeceğiz.”