Bankadan yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi önceki aya göre sınırlı bir artış gösterdi, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldı. Üçüncü çeyreğe ilişkin veriler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bunun enflasyon üzerindeki etkisini azalttığını gösteriyor. Mal enflasyonu gerilerken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin daha geç gerçekleşmesi bekleniyor. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.

Kurul, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve dezenflasyon sürecini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, enflasyondaki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini açıkladı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi. Enflasyonda olumsuz bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasının daha da sıkılaştırılacağı ifade edildi.

Kurul, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceğini ve likidite koşullarının yakından izleneceğini belirtti. Sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği de açıklandı.

Asgari ücret zammı için üzen açıklama! Olması gerekeni ve tahminini paylaştı Asgari ücret zammı için üzen açıklama! Olması gerekeni ve tahminini paylaştı

Kurul, para politikasını enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede %5 hedefine ulaşacak şekilde belirlemeye devam edeceğini vurguladı. Enflasyon ve ilgili göstergelerin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı ifade edildi.

Toplantının özeti, beş iş günü içinde yayımlanacak.