Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muş’ta Yapay Zekâ ile matematikte yeni dönem

Muş’un Hasköy ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu’nda, matematikte zorlanan ve diskalkuli (matematik öğrenme güçlüğü) tanısı konan öğrenciler için yapay zekâ destekli özel bir eğitim aracı geliştirildi.

Muş’un Hasköy ilçesindeki Fatih

Matematik öğretmeni Samet Aycan rehberliğinde, 5. sınıf öğrencileri Zeynep Okan ve Hilal Aykut tarafından geliştirilen “GörselMathGPT” adlı proje, özellikle geometri konularında zorluk yaşayan öğrencilere umut oluyor. Proje, soyut matematik kavramlarının somutlaştırılarak daha kolay anlaşılmasını hedefliyor.

Yapay zekâ teknolojisiyle hazırlanan modelde, 5. sınıf matematik müfredatına uygun PDF içerikleri, örnek sorular ve çözümler sisteme entegre edildi. ChatGPT altyapısıyla geliştirilen bu sistem, öğrenci hatalarını analiz ederek yanıtlarını buna göre düzenliyor ve doğruluk oranını artırıyor. Başlangıçta 20 soruda 12 doğru yanıt veren sistem, son testlerde 18 doğru yanıta ulaşarak %80’lik başarı oranına ulaştı.

Danışman öğretmen Samet Aycan, diskalkuli tanılı öğrencilerin en çok zorlandığı konuların başında doğru, doğru parçası, ışın, paralel ve kesişen doğrular gibi temel geometrik kavramların geldiğini belirtti. Bu ihtiyacı karşılamak için geliştirilen GörselMathGPT’nin, görsel anlatım teknikleriyle bu kavramları daha anlaşılır hale getirdiğini söyledi. Aycan, “Bu programla öğrencilerin zorlandıkları geometrik kavramları görsel zekâ destekli yapay zekâ aracılığıyla daha iyi anlamalarını sağlıyoruz. Şu an sadece 5. sınıf konularını kapsıyor ancak ilerleyen süreçte farklı sınıf düzeylerine uyarlamak için çalışmalarımız devam edecek,” dedi.

Proje ekibinde yer alan 5. sınıf öğrencisi Zeynep Okan ise şu ifadeleri kullandı:
“Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulunda 5. sınıf öğrencisiyim. Projemiz, diskalkuli yaşayan öğrenciler için yapay zekâ destekli bir görselleştirme aracı olarak tasarlandı. Diskalkuli, bireylerin matematiksel kavramları anlamakta zorlandığı ve akademik başarılarını olumsuz etkileyen bir öğrenme güçlüğü. Biz de bu öğrenciler için soyut kavramları somutlaştıran bir sistem geliştirerek, iki boyutlu görsellerle kavramların daha kolay algılanmasını hedefledik.”

GörselMathGPT, eğitime teknoloji desteğiyle fark yaratan örneklerden biri olarak dikkat çekerken, öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi yaklaşımların önemini bir kez daha ortaya koyuyor.>

MUŞ’TA YAPAY ZEKA DESTEKLİ ‘GÖRSELMATHGPT’ İLE MATEMATİK ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ YAŞAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN ÇÖZÜM ARANIYOR