Bağırsaklarda bulunan vagus siniri direk olarak beyne bağlanıyor. Aslında beyniniz sindirim sisteminizi değil sindirim sisteminiz beyninizi yönetiyor!

Mutluluk hormonu serotoninin %95’inin bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından üretildiğini biliyor muydunuz? Bu bakteriler aynı zamanda beyindeki zevk ve ödül merkezini kontrol etmeye yarayan dopaminin de yarısını üretiyorlar! 

Düşünceleriniz, duygularınız ve hareketleriniz beyninizdeki nöronlar arasındaki iletişimle meydana geliyor. Bu iletişimi sağlayan da serotonin ve dopamin gibi sinir taşıyıcıları. Bu nörotransmiterler, örneğin kendinizi iyi mi yoksa üzgün mü, zevk mi yoksa acı mı, öfke mi yoksa konsantrasyon mu hissettiğinizi düzenler. Milyarlarca bakteriden oluşan bağırsak florasına tıp dünyasında "ikinci beyin" denmesinin nedeni budur. Nörotransmiterlerin çoğunlukla bağırsaktaki bakteriler tarafından üretildiğinin anlaşılması üzerine araştırmalar, mide-bağırsak sistemi ile beyin arasındaki ilişkiye odaklandı ve çok önemli sonuçlar elde edildi. Depresyon, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), otizm ve anksiyete gibi bozukluklar bağırsak mikroflorasındaki dengesizlikle bağlantılıdır. 

mutlulğun sırrı 3

1) Kefir ve turşu gibi fermente gıdalar tüketin Fermente gıdalar probiyotik adı verilen iyi bakterileri içerir. Bu gıdaları yemek bağırsak mikroflorasındaki iyi bakteri miktarını artırır. Probiyotiklerin ayrıca bağışıklığı güçlendirdiği ve yediklerinizden besin maddelerini daha iyi absorbe etmenize yardımcı olduğu da bilinmektedir. 

2) Enginar, kuşkonmaz, pırasa ve soğan gibi inülin içeren yiyecekler yiyin. Bir tür lif olan inülin, bağırsaklarınızda sağlıklı bakterilere dönüştürülür. İyi bakterilerin beslenmesi ve çoğalması için gereklidir. 

mutlulğun sırrı24

3) Baklagiller ve patates gibi dirençli nişasta içeren yiyecekler yiyin Bağırsak bakterilerinize ne yemek istediklerini soracak olursanız ilk tercihleri ​​baklagiller ve patates gibi dirençli nişasta içeren gıdalar olacaktır!

4) Muz yiyin Muz, bağırsak floranızı oluşturan bakterilerin uyumunu sağlar. Ayrıca yüksek potasyum ve magnezyum içeriğinden dolayı iltihabı azaltır. 

5) Brokoli, karnabahar, lahana ve lahana gibi sebzeleri yiyin Bu sebzelerdeki kükürt, bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler tarafından parçalanır ve antiinflamatuar maddelere dönüştürülür. Yapılan araştırmalarda bu sebze grubunu tüketenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin %18 daha az olduğu görülmüş. 

mutlulğun sırrı

7) Hareket edin! İrlanda’da yapılan bir araştırma profesyonel sporcuların bağırsak florasının aynı yapıdaki normal insanlardan çok daha zengin ve sağlıklı olduğunu göstermiş. 

8) Uykunuzu alın ve stresinizi azaltın Bağışıklık sistemini genel olarak etkilediği bilinen yetersiz uyku ve aşırı stres, bağırsak floranızı da olumsuz etkiliyor. Günde 7-8 saat uyuyun ve stresinizi azaltmanın yollarını arayın. 

9) Şeker, aspartam ve basit karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçının Şeker ve karbonhidrattan zengin beslenme bağırsaktaki kötü bakterileri besleyerek çoğalmalarına neden olur. Aspartamın bağırsak florasında dramatik olumsuz değişikliklere neden olduğu bulunmuştur.

***Gerekmedikçe antibiyotik ve ilaç kullanmayın.