Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, 15 Haziran’da Ankara’ya yaptığı resmi ziyareti, ikili ilişkileri, 10 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) yapılacak Suriye’ye yönelik yardımın uzatılması oylamasını ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nın enerji alanında yarattığı gelişmeleri değerlendirdi.
Avrupa Birliği’nin (AB) Rus gazına olan bağımlılığını azaltmayı hedeflemesine Batı Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz üreticisi Norveç’in nasıl katkı sunacağına ilişkin soruyu Huitfeldt, “Ukrayna’daki savaş, dünya enerji piyasalarını etkiliyor. Savaş, AB’yi Rusya’nın enerjisine bağımlılığını mümkün olan en kısa sürede azaltmak için özel önlemler almaya yöneltti. Bu olumlu bir gelişme.” şeklinde yanıtladı.
Huitfeldt, “Norveç, Avrupa’ya güvenilir ve istikrarlı biçimde petrol ile gaz tedarikçisi olmaya devam edecek.” dedi.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin, Norveç’in petrol ve gaz fiyatları yükselirken elde ettiği “fazla” karı paylaşması gerektiği şeklindeki açıklamalarını not ettiklerini aktaran Huitfeldt, “Norveç’in Ukrayna’ya olan taahhütlerinden şüphe etmek için hiçbir neden yok. Şimdiye kadar, biz en büyük bağışçılar arasında yer aldık ve Ukrayna ile komşu ülkelerdeki insani krize 2,1 milyardan fazla Norveç kronu (yaklaşık 3,6 milyar TL) ayırdık. Mali katkı, insani yardım ve Ukrayna’nın yeniden inşası için daha fazla katkıda bulunmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.
Bunun yanında savaşın Avrupa’daki yeşil geçişi hızlandırabileceğini kaydeden Huitfeldt, ülkesinin açık deniz rüzgarı, karbon yakalama ve depolama alanlarında deneyim ve uzmanlıkla katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.
“Türkiye ile ticari ve ekonomik iş birliğine hazırız”
Norveç Varlık Fonunun 2017’de 1,5 milyar doların üzerindeki Türkiye yatırımlarını 2021’in yıl sonu itibarıyla 450 milyon dolar seviyesine kadar düşürmesine ilişkin soruya, “Salgın, iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkilese de daha uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında Norveç ile Türkiye arasındaki ticaret arttı. Norveç Devlet Varlık Fonu, Türkiye’de çeşitli sektörlerde yatırım yapıyor ve 2021’de Türkiye’de 4,2 milyar Norveç kronu (7,4 milyar TL) değerinde yatırım yaptı. ” yanıtını verdi.
Huitfeldt, özelikle yeşil enerji geçişi çerçevesinde ticari ve ekonomik iş birliği için mevcut bir potansiyel olduğunu not ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Örnek vermek gerekirse, Türkiye önemli bir elektrikli feribot üreticisidir. Türkiye’de üretilen dünyanın en büyük elektrikli vapuru şu anda Norveç’te çalışıyor. Bunun yanında Paris Anlaşması özel sektöre önemli sinyaller veriyor ve Türkiye’nin anlaşmayı onaylamasını olumlu olarak karşıladık. Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile Türkiye arasında 1 Ekim 2021’de yürürlüğe giren yeni serbest ticaret anlaşması çerçevesine Türkiye ile ticari ve ekonomik iş birliği konusunda diyaloğu sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Norveç’in hem AB ve hem de Türkiye ile ortak iş birliği alanlarına sahip olmasına ilişkin Huitfeldt, müttefiklerle iş birliğinin önemine değinerek “AB ve Türkiye ile çok geniş bir yelpazedeki yakın iş birliğimizi takdir ediyoruz.” dedi.