Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Paralel Evren Nedir?

Paralel evren, genel bir merak konusudur. Çoklu evren, alternatif evrenler, boyutsal düzlemler olarak da tanımlanabilir.

Bu haberin fotoğrafı yok

Paralel evren, genel bir merak konusudur. Çoklu evren, alternatif evrenler, boyutsal düzlemler olarak da tanımlanabilir. Peki nedir bu paralel evren? İçinde yaşadığımız “evren”, spesifik yasaları olan kapalı bir sistemi tarif eder. Paralel evren ise, bu evrenlerin farklı yasalara, farklı özelliklere ve farklı görünümlere sahip çok sayıda, belki de sonu olmayan evrenleri ifade eder.

 Paralel Evren Teorisi

 Kozmologlar paralel evren teorisine, çoklu evren teorisi diyorlar. Bu iki isim de aynı şeyi ifade eder fakat bazı yerlerde paralel evren teorisi, bazı yerlerde çoklu evren teorisi olarak görebilirsiniz. Paralel Evren düşüncesi dinler ve filozoflar tarafınca da çokça düşünülmüştür. Bilimde, dinde, felsefede, bilimkurguda, kısacası birçok alanda düşünülmüş bir hipotezdir bu Paralel Evrenler. 

Paralel Evren, yalnızca halk arasında yaygınlaşan bir söylem veya bilim kurgu filmlerine konu olan bir fikirden ibaret değildir. Sicim Teorisi, Kuantum Mekaniği gibi bilimsel konulardan öne çıkmıştır. Bu çoklu evrenler, bizim evrenimiz ile birebir aynı veya son derece farklı olabilir. Kimi fikirlere göre ise, dünyada var olan hayatların farklı senaryolarına sahip olabileceği bile söylenir. Birebir aynı olsa bile, bu evrenlerin doğa yasaları bizimkinden farklı olabileceği için, farklı fiziksel gerçeklikler yaşanabilir.

Paralel Evren Çeşitleri

Seviye 1 Paralel Evrenler, bizden fazlasıyla uzakta olan ve gözlemlenebilirliği olmayan evrenlerdir. Bu sebeple bilgi alışverişi sağlayamayız.

 Seviye 2 Paralel Evrenler, sürekli genişleme halinde olan evrenlerdir. Öyle ki, bu genişleme hızının ışık hızından bile fazla olduğu söylenir.

Seviye 3 Paralel Evrenler, gözlemlenebilir birçok evren olduğunu ileri sürer. Bu gözlemlenebilir evrenler, bir dizi farklı olasılıklara sahiptir.

Cep Evrenler ise, kozmolog Alan Guth tarafından öne sürülmüştür. Guth’un teorisine göre uzay-zaman genişlemesiyle birlikte cep evrenler de oluşmaktadır. Bu evrenlerin farklı fizik kurallarına sahip olduğunu söylemekle birlikte, farklı sayıda fiziksel boyutları olabileceğini de dile getirir.

Bu teorilere göre Paralel Evrenler birbirleriyle bağlantılı olabileceği gibi, birbirinden tamamen bağımsız da olabilirler. Paralel Evrenler ilk kez Amerikalı fizikçi Hugh Everett tarafından öne sürülmüştür. Zaman içinde halk arasında da yaygınlaşan bu fikir, günümüzde bile hâlâ merak konusu olmaya devam etmektedir.