Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi olan Saudi Aramco’nun Asya’ya yönelik petrol satışlarında fiyatı 4,40 dolardan 6,50 dolara, beklentilerin üzerinde yükseltmesi petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketi tetikledi. Ayrıca dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olarak yer alan Çin’in başkenti Pekin’de Covid-19’a bağlı bazı salgın önlemlerinin gevşetilmesi de petrol fiyatlarını destekleyen diğer unsur olarak karışımıza çıkıyor. Piyasa uzmanları kısa ve orta vade de petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin devam etmesini bekliyor.
Avrupa Birliği’nin mayıs ayı sonunda Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’dan alınan petrolün 2022 yılı sonuna kadar yüzde 90 azaltılması konusunda uzlaşma sağlamasıyla Brent petrol fiyatları yaklaşık 1 ay sonra 120 doların üzerini görmüştü. Diğer taraftan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, geçtiğimiz perşembe günü petrol üretimlerini temmuz ve ağustos aylarında 648 bin varil artıracağını açıklamıştı.
Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşına yönelik gelişmeler petrol arzı üzerinde etkili olmayı sürdürdüğünden; uzmanlar jeopolitik gelişmelerin de dikkatle takip edilmesi konusunda uyarıyor. Rusya, Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın ikinci en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunuyor.