Piyasalar ne olacak?

Piyasalar önemli bir süreçten geçiyor. Dolar, altın, borsa, petrol ve mevduat tarafında işlem yapan yatırımcılar ise çatışmaların gölgesinde gidişatı takip ediyor.

Türkiye’de ve dünyada aralık ayı kritik gelişmelere sahne oluyor. Suriye’de 1963 yılında iktidara gelen Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı, 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası istikrarsızlık döneminin ardından sona erdi. Bölgede gerginlik ise devam ediyor. Rusya ve Çin gibi ülkeler bölgedeki vatandaşlarını geri çağırdı. Türkiye ise bölgede önemli bir konumda. Önümüzdeki haftanın gündemi dış politika olacak. Ancak ekonomi adına da hareketli günler yaşayacak Türkiye’de yatırımcılar hangi pozisyonu alacağı konusunda endişeli. Faiz kararı yaklaşırken bir yandan da asgari ücret zam süreci başlıyor. Finans Analisti İslam Memiş, dolar, altın, borsa, petrol, faiz kararı ve mevduat tarafındaki gelişmeleri tek tek yorumlayarak sürprizlere hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRSE BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK

İslam Memiş’in piyasalara dair açıklamaları şöyle;

“Gözler artık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrildi. Faiz indirecek mi indirmeyecek mi, sorusunun cevabı merak ediliyor. Burada hem yurt dışı şirketleriyle hem yurt dışı piyasalarda yatırımcıların bir görüş ayrılıkları var. Merkez Bankası faiz indirebilir, diye raporlar gelmeye devam ediyor. Benim öngörüm de malum o yönde ancak içeriden de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirmeyeceğine dair faiz indirimlerinin erken olacağına dair açıklamalar da geliyor. Buradaki ihtimal yine yüzde 50 – 50. Yani Merkez Bankası politika faizinde bir değişikliğe gidip gitmeyeceğine dair piyasalarda kesin bir kanı yok. Genel araştırmaya baktığımız zaman da herkes nötr. Düşüş olacak diyenlerle sabit kalacak diyenler arasında bir dengelenme var.

Şöyle bir gerçek daha var; Merkez Bankası faiz indirse de indirmese de hiçbir şey değişmeyecek.

UCUZ KREDİYE ULAŞMAK MÜMKÜN OLMAYACAK

Diğer taraftan politika faizinin gerilemesiyle bankadaki kredi oranlarının gerilemesi bence mümkün olmayacak. Örnek verelim; 150 baz puan ya da 250 baz puan faiz indirdi bu sefer bunun halka yansıyan, iş insanlarına yansıyan veya kredi kullananlara yansıyan bir gelişme şahsen beklemiyorum.

O yüzden Merkez Bankasının faiz indirimleri bence ne hane halkına ne de Türkiye ekonomisine şu anda bir katkı sağlamayacak.

Çünkü gecikilen bir süreç var. Bundan sonra faiz politikasında sıkılaştırma politikası devam ettiği için çok seri bir şekilde değil de 2025 yılında ara ara faiz indirimi yapılacağına dair açıklamalar geliyor ama düşük kredi kullanacağız, ev alacağız, araba alacağız ve nakite ulaşacağız, bankadaki faiz oranları düşecek gibi beklentisi olan arkadaşlarımızı ben tekrar uyarmak isterim. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sizin beklentiniz doğrultusunda olmayacak.

YENİ BİR ENSTÜRMAN AÇIKLAYABİLİRLER

Mevduat faizleri gerilerse mevduat faizlerinden çıkışlar hızlanıp tekrar dövizi altına yönelen bir yatırımcı olur mu, derseniz. Bence olmaz. Tekrar fonlara yönelen veya tahvillere yönelen veya repolara yönelen bir yeni enstrüman açıklarlar. Faiz getirisi gibi yüksek bir getiri sağlarlar yine yatırımcıyı TL’de tutmaya devam ederler. Dolayısıyla dolar tarafında bir talep olacağını şahsen düşünmüyorum ama dolar tarafında yukarı yönlü hareketler mutlaka olacaktır. Çünkü baskılanan bir kur var karşımızda. Doların yükselmesi taleple alakalı durum olmayacak.

PARA BİRİMLERİ TL KARŞISINDA YÜKSELECEK

Döviz kurlarında genel itibariyle düşüşlerin kalıcı olmayacağını, yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini hafta boyunca sık sık ifade ettim. Dolar kuru 34 lira 80 kuruş seviyesinde yine güç duruşu devam ediyor. Ama yukarı yönlü ataklar da devam ediyor. Yine genel görüntü pozitif yönde olduğu için yükseliş yönlü beklentimiz hem dolar tarafında hem euro tarafında hem sterlin tarafında hem Frank tarafında ve diğer yabancı para birimlerinin TL bazlı karşısındaki enstrümanlarda  yükseliş yönlü beklentimiz yine devam etmekte. Özellikle dövizle ticaret yapanların bu süreçte oldukça dikkat etmesi gerekiyor.

PETROL DÜŞÜŞLERİ POMPAYA YANSIMAYACAK

Petrol tarafında işlem yapan arkadaşlarımızın bence oldukça dikkatli olması lazım. Brent petrol varil fiyatındaki gerileme pompa fiyatlarına indirim olarak yansımayacak. Eğer petrol fiyatlarındaki düşüş görüp de pompa fiyatlarına yansır mı, tekrar indirim haberleri görür müyüz, kısmına ben şahsen katılmıyorum.

ÇOK SÜRPRİZ GELİŞMELER OLACAK

Noel tatilinden kaynaklı büyük yatırımcılar pozisyon açmıyor ve beklemeyi tercih ediyorlar. Bu süreçte jeopolitik gerilim tarafında büyük artış olacak. Son iki aydır sizi aralık ayına hazırlıyorum. Aralık ayının içerisindeyiz ve ilk haftası geride kaldı. Önümüzde 3 hafta daha var. Bu süreçte birikimlerinize, varlıklarınıza sahip çıkın.

Dün akşam Çin hükümeti, Suriye’de bulunan vatandaşlarının geri çekilmesi ile alakalı bir açıklama yaptı. Bir bildiri yayınladı. Bugün Rusya da, Suriye’deki vatandaşlarına geri çekilmesi için acil bir açıklama yaptı. Bu hafta sonu Suriye tarafında bir operasyon süreci başladı. O yüzden mümkün olduğunca dikkat edin. Şu anda Türkiye’deki gündem enflasyon olduğu için, ekonomi olduğu için, para olduğu için Suriye de Türkiye’nin şu anda bölgesel anlamda dış politika diplomasi trafiği yoğun olan bir ülke olduğu için durum oldukça karışık.

Çok önemli bir süreçten bahsediyorum. Bu taraftaki gelişmeler oldukça önemli. Sürpriz gelişmelere hazır olun. Çok sürpriz gelişmeler olacak.

PİYASALARIN PİMİ ÇEKİLDİ KENARDA BEKLİYOR

Kontrollü bir şekilde piyasayı şu anda ayakta tutmaya devam ediyorlar. Piyasalar belki size sıkıcı gelebilir. Bir yön kırılması yok çünkü her şey gerildi ve yılı tamamlamak için bildiğimiz mücadele ediyorlar. Yani piyasada adeta bir savaş var. Yön kırılımı yok. Bir bahane bekliyor piyasalar. O bahaneyi bulduktan sonra ya yukarı yönlü ya da aşağı yönlü mutlaka bir kırılım olacak ama şu anda gerildi gerildi gerildi, pimi çekilmiş bomba gibi kenarda duran bir piyasa var.

Orta Doğu ateş çemberi. Yeni çatışmalar olacak. Bu çatışmalar her geçen gün büyümeye devam edecek. O yüzden bence varlıklarınıza sahip çıkın ve panik olmayın.

REFLEKSLE HAREKET ETMEYİN

Önümüzdeki hafta da Türkiye’nin gündemi yine dış politika olacak. Yine savaş gerginliği olacak. Bu yöndeki haber akışlarına karşı veya içerideki siyasi tartışmalara karşı bence böyle nötr davranırsanız, tepki vermeden sadece takip ederseniz okursanız iyi olur. Çünkü bir anda refleksle heyecanla hareket edenler var.  Devletin bir ajandası var ve bu ajandaya göre herkes hareket etmeye devam edecek.”

Exit mobile version