Polikistik Over ve Beslenme

Polikistik over sendromu;  hipofiz bezinden salgılan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesiyle ilişkilidir. Bu hormonel değişime bağlı olarak yumurtlama düzensizliği oluşur. Mensturasyon (adet) döngüsü değişir veya gerçekleşmez(amenore). Yumurtlıklarda erkeklik hormonu olan testosteron ve androstenodion üretimi artar. Bu durum insülin direnciyle yani kan şekerinin normal sınırlarda bulunmaması ile ilişkilidir. Polikistik over sendromlu bireyler menstrurasyon olamama […]

Polikistik over sendromu;  hipofiz bezinden salgılan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesiyle ilişkilidir. Bu hormonel değişime bağlı olarak yumurtlama düzensizliği oluşur. Mensturasyon (adet) döngüsü değişir veya gerçekleşmez(amenore). Yumurtlıklarda erkeklik hormonu olan testosteron ve androstenodion üretimi artar. Bu durum insülin direnciyle yani kan şekerinin normal sınırlarda bulunmaması ile ilişkilidir.

Polikistik over sendromlu bireyler menstrurasyon olamama veya düzensizliği, gebe kalamama, aşırı tüylenme, yumurtalıklarda kist miktarını n fazla olması, karın bölgesi yağlanması ve obeziteyle karakterizedir.

Kadınların yaklaşık %7 si polikistik over sendromu ile mücadele etmektedir. Bu sendromu yaşayan kadınların %55’inde obezite görülmektedir. Ayrıca karın bölgesinde yağlanma, aşırı karbonhidrat tüketimi, kilo vermekte zorluklar, kan şekerinin düşmesi, yağlı cilt de sık olarak görülmektedir.

Polikistik over sendromun ilerleyen zamanlarında diyabet, hipertansiyon, kalp problemleri gibi kronik hatalıklarla ilişkili olabildiğinden teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir.

Tedavide kilo kaybını sağlamak mensturasyonu düzene sokmada etkin olabilmektedir. Ayrıca insülin direncini de kırmada önemlidir.

Polikistik over sendromunda polikistik_over_sendromu_pkos_olanlar_beslenmede_nelere_dikkat_etmeli_1600195890_3705 hangi besinler yenilebilir?

Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?

UZM. DYT. BEGÜM TUNA

Exit mobile version