Oruç sırasında sıvı alımımız azaldığı için iftardan sonra en az 2 litre su içmeyi hedeflemeliyiz. Mineral kaybı için iftardan sonra 1 şişe maden suyu içelim.
Ramazan ayında hareketsizlik bağırsakları yavaşlattığı için iftardan sonra 45 dakika ile 1 saat arası yürüyüş yapmak sindirime yardımcı olur.
Yemeklerimizi sahur, iftar ve iftar sonrası ara öğünler olarak düzenleyebiliriz.Gün içinde ihtiyacımız olan besinleri üç öğünde dağıtırsınız ve hiçbir öğünün yükünü çekmezsiniz.
Tuz oranı yüksek lezzetli yiyecekler oruç tutarken susamanıza neden olabilir. Bunun yerine az tuzlu yiyecekleri tercih etmeliyiz.
Gastrit veya reflü gibi problemleriniz varsa iftarda ekşi ve tatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Sahurda çay ve kahve tüketimine dikkat! Bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip olduğu için gün boyunca sıvı ihtiyacınızı artırır. Bu içecekleri iftardan 2 saat sonra içmek daha faydalıdır.
Günlük lif alımımız azalırken, iftardan sonra küçük bir meyve atıştırması yaparak günlük 30 gr lif ihtiyacımızı karşılıyoruz.
Sahura öğününü alışkanlık haline getirmeliyiz. Metabolizmanızı bu şekilde düzenli tutarsınız. Ve açlık sürenizi kısaltırsınız.
Haftada bir tatlıyı iftardan 1.5 saat sonra tercih edebiliriz. Ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sütlaç ve dondurma benzeri tatlılar kullanabilirsiniz.
Mideyi rahatsız etmemek için ızgara, buharda pişirme, haşlama veya fırında pişirme gibi en iyi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Bu sayede kalorileri de dengelemiş oluyoruz.
Uzm. Dyt. Begüm TUNA
YORUMLAR