Sağlık Bakanlığı, Maymun Çiçeği Rehberini Güncelledi

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği (MPox) virüsüne karşı yapılması gerekenler, izolasyon ve izleme süreçlerine dair 2022 yılında yayımladığı rehberi güncelledi. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan rehberde, virüs ve hastalık hakkında

Rehberde, M çiçeği hastalığının ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleriyle kendini gösterdiği ve bazı tıbbi komplikasyonlara neden olabileceği belirtildi. Hastalığın semptomlarının genellikle 2-4 hafta sürdüğü, ancak ağır vakalara da yol açabileceği ifade edildi. Ayrıca, M çiçeği döküntülerinin çiçek hastalığına benzer olduğu ancak daha hafif seyirli bir tablo oluşturduğu vurgulandı.

Bulaşma Yolları ve Klinik Belirtiler

M çiçeği virüsünün kuluçka süresi genellikle 6-14 gün arasında olmakla birlikte, bu sürenin 1-21 gün arasında değişebileceği belirtildi. Klinik belirtilerin ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlikle başladığı kaydedildi. Lenf düğümlerinin şişmesinin, M çiçeği hastalığını ayırt edici bir özellik olduğu ifade edildi.

Virüsün bulaşma yolları arasında enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, cilt lezyonlarıyla temas, cinsel temas, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalarla doğrudan temas ve enfekte kişinin kişisel eşyalarıyla temas sayıldı. Rehberde, olası bir vaka durumunda PCR testi ile tanı konulması gerektiği belirtildi.

İzolasyon ve Tedavi Süreci

Olası bir vaka ile karşılaşıldığında, standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. İzolasyon süresinin, cilt lezyonlarının çıkmasının ardından 21 gün boyunca devam etmesi gerektiği belirtildi. Hastane şartlarında izolasyon gerekiyorsa, tek kişilik odada temas önlemlerinin alınması gerektiği ifade edildi.

M çiçeği hastalığının tedavisi için bazı antivirallerin etkili olabileceği belirtildi. Semptomları hafifletmek ve komplikasyonları yönetmek amacıyla destekleyici tedavi önerildi. Ayrıca, lezyon bölgesine göre sıcak su banyoları ve ağrı kesicilerin kullanılabileceği kaydedildi.

Aşı ve Önleme

Rehberde, çiçek hastalığına karşı aşının, M çiçeğini önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğunun gözlemsel çalışmalarla kanıtlandığı belirtildi. Çiçek aşısı yapılan kişilerin hastalığı daha hafif geçirebileceği ifade edildi. Çiçek aşılarının klinik kullanıma sunulmadığı ancak 2019 yılında ABD ve Avrupa’da M çiçeği için onaylanmış yeni bir aşının kısıtlı olarak kullanılabilir durumda olduğu belirtildi.

Son olarak, rehberde M Çiçeği Hastalığı Vaka Bildirim Formu’na da yer verildiği bildirildi.

Exit mobile version