Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Tarım Park Projesi’nin açılışını yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhuriyet'i, 20 yıl içinde getirdikleri noktadan, çok daha ileriye taşıyacak bir sürecin içinde bulunduklarını belirterek, "Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, tarım sektörümüzü şaha kaldırmak istiyoruz." dedi.

Bakan Kirişci, Ağrı’da yapılan ve İl Özel İdaresinin finanse ettiği “Tarım Park Projesi”nin açılışında, tarımın, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Tarımda güçlü olmadan, güçlü Türkiye’yi inşa etmenin mümkün olmayacağını ifade eden Kirişci, “Stratejik sektör olarak tanımladığımız tarımda, küresel bir oyuncu olmak, bizim için bir istiklal ve istikbal meselesidir. Son 20 yılda tarıma yaptığımız yatırımlar ve desteklemeler, bu konudaki hassasiyetimizin en güzel yansımalarıdır.” dedi.

Kirişci, Ağrı’ya son 20 yılda 7,3 milyar liralık tarımsal destek ve yatırım yapıldığını anlattı.

Tarımsal desteğin de 2002’ye göre 8 kat artırılarak 29,4 milyon liradan 227,3 liraya yükseltildiğini aktaran Kirişci, şöyle konuştu:

“Tarımsal üretim değerini 10 kat artırarak 497 milyon liradan 5,2 milyar liraya ulaştırdık. Aynı şekilde tarımsal ihracatı tam 25 katına çıkararak 134 bin dolardan 3,3 milyon dolara çıkardık. Tarla ürünleri yüzde 110, meyve üretimi yüzde 250 arttı. Bildiğiniz gibi ülke genelinde stratejik ve arz açığı olan 21 ürünü havza bazında destekliyoruz. Ağrı’da da arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, mercimek, nohut, patates ve yem bitkileri olmak üzere 8 ürüne destek veriyoruz. Kentimiz, hayvancılık için büyük önem taşıyan korunga üretiminde Türkiye’de üçüncüdür.”

Büyükbaş hayvan sayısında ise 2002’ye oranla yüzde 17 artış sağlandığını belirten Kirişci, arı kovanı sayısında yüzde 1047, bal üretiminde yüzde 515, süt üretiminde de yüzde 65 artış sağlandığını dile getirdi.

Ağrı’da 286 bin dekar alanda mera ıslahı çalışmasını tamamladıklarını ve son 20 yılda 254 milyon lira yem bitkileri desteği sağlandığını söyleyen Kirişci, şöyle devam etti:

“Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli kapsamında, yeni yapılacak veya modernize edilecek ahır ve ağılların inşaatına yüzde 50 hibe sağlıyoruz. Yüksek verimli erkek damızlık alımında (boğa, koç, teke) yüzde 80 hibe veriyoruz. Buzağı desteği kapsamında programlı aşıları yapılmış 4 ay ve üzeri yaşta ve ilave destekleme kriterlerini taşıyan buzağılara başa 925 lira kadar destek sağlanabilmektedir. Ayrıca Damızlık Düve Alım Desteği Projesi ile TÜRKVET’e kayıtlı işletmeler için damızlık düve alımında en az, en fazla 20 baş olmak üzere alım bedelinin yüzde 40’ı oranında hibe verilmektedir. Damızlık Koç Teke Üretim Projesi ile en az 500 baş kapasiteli Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezi kurulumunda ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve erkek damızlık hayvana (koç-teke) yüzde 50 hibe sağlıyoruz.”

Exit mobile version