Cennet Meyvesi olarakta bilinen Trabzon Hurması sonbaharın en güzel ve sağlıklı meyvesi olmakla birlikte, tam olgunluğa kışın erer. Yaş ve olgun meyvesini saklamak oldukça zordur. Az olgunlaşmış meyvelerinde ise “ tanen ” adı verilen madde dolayısı ile ağız buran bir tat ile karşılaşırsınız. Trabzon Hurması’nın Kurusu ise doğru koşullarda saklandığında, her an elinizin altında tüketebileceğiniz bir lezzet.
100 gr kuru hurma içerisinde bulunan kalori ve içerik miktarları ise şu şekildedir.
C Vitamini
Trabzon hurması meyveler arasında en yüksek C vitamini içeren meyvelerden biridir. C vitamininin cildi güzelleştirme, bağışıklığı güçlendirme, kolajen üretme gibi etkilerinin yanı sıra soğuk algınlığını önlemede etkili olduğu söylenmektedir.
A Vitamini( B- karoten)
Vücutta A vitaminine dönüştürülen B- karoten, antioksidan etkiye sahip bir maddedir. Göz sağlığı ve hamilelik sırasında embriyoların düzgün büyümesi ve gelişmesi için oldukça önemlidir.
Potasyum
Trabzon hurması potasyum açısından da zengin bir meyvedir. Potasyum vücuttan sodyumun atılmasını sağlar ve hipertansiyonu dengeler. Aynı zamanda kas spazmlarınıda önler. Potasyum eksikliği kasların zayıflayıp hasar görmesine neden olur.
Diyet Lifi
Trabzon hurması başına diyet lifi, greyfurtun iki katından fazladır. Bağırsak düzenleme etkisine ek olarak, kan şekeri seviyesindeki artışı baskılar ve kandaki kolesterol konsantrasyonunu düşürür.
B- kriptoksantin
Hurma ayrıca B- kriptoksantin açısından da zengindir. B- kriptoksantin, yüksek antioksidan güce sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda kemik erimesi ve diyabetin önlenmesine de yardımcı olur.
Tanenler
Tanenler, hurmaların ağızda burukluk hissi vermesine sebep olan maddedir. Hurma kuruyup tatlandıkça, tanenleri ağızda çözünmez hale gelir, bu nedenle buruk bir his vermezler.