İstanbul Başakşehir Belediyesinin, Cumhuriyetin 100. yılı çerçevesinde düzenlediği Türk Resminin Panoraması Sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
“İlklerden Güncele” başlığıyla düzenlenen sergi kapsamında Türk resminin yaklaşık 2 asırlık yolculuğunu konu alan sergide, 220 eser yer aldı.
Ziyaretçiler, asker ressamlardan bugünün sanatçılarına, 19. yüzyılda yurt dışında açılan sergilerinden İstanbul Bienali’ne ve Müze Hümayun’dan İstanbul Modern’e kadar Türk resminin gelişim süreçlerine dair örnekleri bir arada görme imkanı buldu.
Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı sergiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
– “Sergi, Osmanlı’nın bir yolculuğun içinde olduğunun göstergesi”
Açılışta konuşan Kalın, son 150 yıllık Türk tarihini görsel bir sanat dalı üzerinden okumak ve anlatmaya çalışmanın önemine dikkati çekerek, “Zaman zaman Osmanlı’nın son dönemiyle ilgili, özellikle 19. yüzyılla ilgili artık fikrin, düşüncenin, sanatın, arayışın sona erdiği tamamen bir çöküş dönemi diye tarif edildiğini biliyoruz. Buradaki sergi bile bu iddianın ne kadar temelsiz olduğunu, Osmanlı toplumunun 19’uncu yüzyılda da bütün siyasi ve ekonomik askeri zorluklarına rağmen bir arayışın, bir yürüyüşün, bir yolculuğun içerisinde olduğunu bir kez daha gösteriyor.” dedi.
Kalın, sergide emeği geçenlere teşekkür ederek bu tür kültürel faaliyetlerin daha fazla yapılması temennisinde bulundu.
– Bir çok kurum arşivinin belgeleri ilk kez görücüye çıktı
Serginin ardından AA muhabirine konuşan küratör Şen ise bu serginin görsel dilimizin son 150 yıldır Batı tekniği üzerinden yapılan dönemini kapsadığını belirtti ve “Sergi 5 ana bölümden oluşuyor. Aslında daha çok kavramlar bizim için önemli. Bu 150 yıllık tarihi biz kurumlar, sergiler ve sanatçılar bölümüyle ele alıyoruz. Bu bölümler de kendi içlerinde kronolojik olarak işleniyor.” dedi.
Şen, “Sergide andığımız ve görüşlerine yer verdiğimiz sanatçıların eserlerinden oluşan orijinal eserlerin sergilendiği bölüm de var. Burası bir nevi müze gibi şu an.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivi, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Yıldız Albümleri ve Salt Galata gibi birçok kurum arşivinde ve özel koleksiyonlarda yer alan belgelerin ilk kez görücüye çıktığı sergi, 13 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.