Türkiye mezunu Nurdinova, Özbekistan Cumhurbaşkanlığında uzman olarak çalışıyor

Türkiye'de doktora eğitimini tamamlayan Özbek Dr. Şoirahon Nurdinova, Özbekistan Cumhurbaşkanlığına bağlı Ekonomik Araştırmalar ve Reformlar Merkezi’nde kıdemli uzman olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’de doktora eğitimini tamamlayan Özbek Dr. Şoirahon Nurdinova, Özbekistan Milli Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde 2007’de lisans, 2009’da da lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye Bursları’nı kazanarak 2014-2019 yıllarında Anadolu Üniversitesi’nde iktisat üzerine doktora yaptı.

Ülkesine döndükten sonra Namangan Devlet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışma hayatına başlayan Nurdinova, başarılı çalışmalarının ardından Özbekistan Cumhurbaşkanlığına bağlı Ekonomik Araştırmalar ve Reformlar Merkezi’nde kıdemli uzman olarak görevlendirildi.

Nurdinova, AA muhabirine, öğrencilik yıllarını ve Türkiye’de aldığı eğitimi anlattı.

2019’da Anadolu Üniversitesi’nde iktisat doktorası yaptığını dile getiren Nurdinova, bir bilim insanı olmasında Türkiye’de aldığı eğitimin önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’de öğrendiklerini Özbekistan’da uyguluyor

Nurdinova, doktora eğitiminden sonra döndüğü Özbekistan’daki Namangan Devlet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladığını söyleyerek, bu süreçte Türkiye’de edindiği bilgi ve deneyimlerini, özellikle iktisattaki yeni yaklaşımları öğrencilerine aktardığını vurguladı.

Türkiye’de çok ileri düzeyde eğitim aldığını kaydeden Nurdinova, Özbekistan’a döndükten sonra Türkiye’de eğitim alan diğer Orta Asyalı genç akademisyenlerle işbirliğini geliştirmek amacıyla oluşturulan Orta Asya Araştırmalar Topluluğu’nun Bölgesel Komitesinin çalışmalarına öncülük ettiğini belirtti.

Bu çalışmanın ardından Özbekistan Cumhurbaşkanlığına bağlı Ekonomik Araştırmalar ve Reformlar Merkezi’nde kıdemli uzman olarak görevlendirildiğini anlatan Nurdinova, bu görevi kapsamında Fergana Vadisi’ndeki yapısal sorunları tespit etmek ve çözmek için ilçe ilçe gezerek saha çalışmaları yaptığını söyledi.

“Türkiye’de aldığım eğitim, hayatımın en önemli dönüm noktası oldu”

Nurdinova, Türkiye’de doktora yaparken ABD, Hong Kong, İngiltere, Hollanda ve İspanya’da düzenlenen uluslararası kongrelerde tebliğler sunduğunu dile getirdi.

Türkiye’de de çok sayıda projeye katıldığını belirten Nurdinova, “Örneğin Erasmus Mutluluk Ekonomisi Araştırma Kurumu Profesörü Dr. Ruut Veenhoven ile ‘Ev kadınlarının mutluluk düzeyi’, İndiana Üniversitesi’nden Doç. Dr. Marianne Kamp ile ‘Türkiye’deki Özbek göçmenlerin yaşam memnuniyeti’ konularında ortak projeler yaptık. Türkiye’de eğitim alırken uzmanlık alanında dünyanın en önemli bilim insanlarıyla tanışma ve irtibat kurma fırsatım oldu. Dolayısıyla Türkiye’de aldığım eğitim, hayatımın en önemli dönüm noktası oldu.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin en çok ezan seslerini özledim”

Türkiye’nin coğrafi olarak Özbekistan’a uzak olmasına rağmen iki ülke halklarının ortak değerler taşıdığını dile getiren Nurdinova, Türkiye’ye gittiği ilk günden itibaren hiç yabancılık çekmediğini kaydetti.

Bundan dolayı Türk kültürüne ve yemeklerine de kısa sürede alıştığını ifade eden Nurdinova, Türkiye’de doktora yaparken farklı sebeplerden dolayı bir süreliğine gittiği diğer ülkelerde Türkiye’yi ve Türk insanlarını özlediğini belirtti.

Bilimsel araştırma projesi için kısa süreliğine bulunduğu ABD’de proje koordinatörünün kendisine en çok Türkiye’de neyi özlediğini sorduğunu anlatan Nurdinova, “Türkiye’nin en çok ezan seslerini özledim.” diye yanıt verdiğini dile getirdi.

Exit mobile version