Özellikle yerli ve milli silahlı insansız hava araçları teknolojisiyle dünyanın gündeminden düşmeyen Türkiye, ilk olarak Bayraktar TB2 SİHA ile sektörde dikkatleri üzerine çekti. Birçok ülkenin envanterine almak için talepte bulunduğu Bayraktar TB2, önce Akıncı Taarruzi insansız Hava aracına şimdi ise Kızılelma insansız savaş uçağına dönüşmeye hazırlanıyor. Akıncı TİHA’yı dünyada sadece 4 ülke üretebilirken Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir “Son dönemin ses getiren ve Başkanlığımızın vizyon projelerinden birisi olan AKINCI TİHA Projesi ile dünyada hâlihazırda sadece birkaç ülkenin sahip olduğu kabiliyetlerin kazanılmasıyla Türkiye İHA sistemleri alanında lider ülkelerden birisi haline gelecektir.” dedi.
Karadan denize, semadan fezaya uzanan Türkiye‘nin milli savunma hamlesiyle ürettiği her proje, attığı her adım dostlarını memnun, düşmanlarını tedirgin ediyor. Bölgesinde birçok konuda olduğu gibi savunma teknolojisinde de liderliği eline alan
Türkiye, 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda kararlı adımlarla ilerleyişini sürdürüyor. 2023’te Cumhuriyetin yüzüncü yılında kendi savaş uçağını hangardan çıkaracak olan Türkiye, 2030’lu yıllarda insanlı ve insansız savaş uçaklarının yanı sıra
savaş gemisi, hava savunma sistemi gibi kritik savunma araçlarının tamamını milli imkanlarla üretebilen 5 süper güçten biri olacak.
SİHA KENDİSİNİ SAHADA İSPATLADI
Türkiye‘nin savunma sanayi alanında adını duyurduğu İnsansız hava araçları, Suriye, Libya, Azerbaycan, Irak kuzeyi gibi sahalarda gösterdiği üstün performansla dünya ülkelerinin dikkatlerini bir anda Türkiye’ye çevirdi. Bayraktar TB2 SİHA’lar, birçok ülkede en çok konuşulan konular arasına girdi. Hatta Ukrayna’da “Bayraktar” diye şarkılar bile yapıldı.
DÜNYADA SADECE 4 ÜLKE ÜRETEBİLİYOR
Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği Akıncı TİHA, F-16 mühimmatı taşırken, 24 saat havada kalabiliyor. 40 bin feete kadar yükselen 1.350 kilogram faydalı yük taşıyan Akıncı TİHA, gelişmiş yapay zeka sistemiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca dikey iniş kalkış yapma özelliğine sahip Bayraktar DİHA da testlerinden başarıyla geçiyor. TCG Anadolu amfibi çıkarma gemisi üzerine konuşlandırılması planlanan bayraktar DİHA zorlu arazi şartlarında da piste gerek kalmadan istediği yere inip istediği yerden kalkabilecek. Milli insansız hava araçlarından ANKA ve AKSUNGUR da operasyon sahalarında gösterdikleri üstün performansla adından söz ettirmeyi başarıyor. İnsansız hava filosunun önemli parçalarından biri de milli imkanlarla geliştirilen kamikaze dronlar. Libya’da düzenlediği otonom operasyonla Birleşmiş milletler raporuna giren Kargu-2 kamikaze drone da Milli Savunma sanayiinin dikkat çeken ürünleri arasında yer alıyor. Savunma Sanayinin ürettiği bir diğer ürün ise yapay zeka ile hedeflerini vuran ilk vurucu İHA olarak Literatüre geçen Kargu VİHA… VİHA asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere taşınabilir, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen, döner kanatlı milli vurucu İHA olarak tanımlanıyor.