Türkiye'nin yeni ameklilik sistemi: Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) ile köklü değişiklikler

Emeklilik sistemi değişiyor! Yeni ayrıntılar ortaya çıktı

Üçge, Bravo Fakir Yönetim Sistemi ile İnovasyon yolculuğunda yeni bir adım attı Üçge, Bravo Fakir Yönetim Sistemi ile İnovasyon yolculuğunda yeni bir adım attı

Türkiye'de emeklilik sisteminde köklü bir değişiklik yaşanıyor. Yeni Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirilecek olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilik planlarını baştan aşağı değiştirecek. Bu sistemle birlikte, mevcut kıdem tazminatı uygulaması sona erecek ve yerine çalışanların maaşlarından yapılan kesintiler, işveren katkısı ve devlet desteği ile oluşturulan bireysel bir emeklilik hesabı getirilecek.

Kıdem Tazminatı Tarih Oluyor

AK Parti'nin emeklilik sistemi üzerinde yapmayı planladığı değişikliklerle birlikte kıdem tazminatı uygulaması tarih olacak. Yeni sistemde, çalışanların maaşlarından yapılan kesintiler, işveren katkısı ve devlet desteği ile bireysel bir emeklilik hesabı oluşturulacak. Bu birikim, çalışan emekli olduğunda kendisine ödenecek.

TES: İkinci Basamak Emeklilik Sistemi

Yeni sistem, çalışan, işveren ve devlet tarafından yapılan katkılarla bireysel hesapların oluşturulmasını öngörüyor. Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenden de benzer oranda katkı sağlanacak. Devlet de bu katkılara destek verecek. TES, böylece ikinci basamak bir emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor. Örneğin, çalışanın maaşından 500 TL kesildiğinde, işverenden de 500 TL destek yatırılacak ve devlet katkısıyla bu toplam tutar çalışanın hesabına aktarılacak.

Kimler Kapsamda Olacak?

TES, 4/A'lı işçiler ve 4/C statüsündeki memurları kapsayacak. Ancak, 4/B statüsündeki (Bağ-Kur) çalışanlar bu sistemin dışında kalacak. TES'e dahil olan katılımcılar, yalnızca emeklilik için gerekli şartları sağladıklarında sistemden çıkabilecekler.

Kıdem Tazminatının Yeni Düzeni

Yeni sistemle kıdem tazminatları işten ayrılma durumunda alınamayacak. Çalışanlar, emeklilik döneminde kıdem tazminatlarını alacaklar. Ayrıca, TES'te yer alan katılımcılar, 60 yaşına kadar işten ayrıldıklarında bir defaya mahsus kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecekler. Kalan kısmı ise emeklilik yaşına geldiklerinde ödenecek.

Sistemin Etkileri ve Gelecek Beklentileri

TES, Türkiye'de emeklilik anlayışını önemli ölçüde değiştirecek. Ekonomistler, kıdem tazminatının hemen alınmamasının dezavantaj oluşturabileceğini belirtiyor. Ancak, sistemin çalışanların emeklilik hayatını daha güvence altına almayı hedeflediği ifade ediliyor. Sistemle ilgili detaylar ve uygulama sürecindeki potansiyel sorunlar zamanla netlik kazanacak.

Editör: Ferit Gücüyener