Uyuz Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir

Genel olarak insan vücudunda yaşamlarını sürdürebilen bir tür akar olan sarcoptes scabiei sebebiyle oluşmaktadır. Bu akar tipleri genellikle insanların gözle göremeyeceği kadar ufaktır.

Genel olarak insan vücudunda yaşamlarını sürdürebilen bir tür akar olan sarcoptes scabiei sebebiyle oluşmaktadır. Bu akar tipleri genellikle insanların gözle göremeyeceği kadar ufaktır. Cilt bölgesinin üst doku alanına yerleşerek yumurtalarını bırakmaktadır. Bu sebeple kişide yoğun bir şekilde sivilce ve kaşıntı benzeri döküntüler meydana gelmektedir. Bu hastalık çeşidine maruz kalan kişiler sağlıklı bir kişiyle teması veya aynı alanda bulunması ile hastalığı bulaştırması mümkündür.

Oldukça yoğun ve kaşıntılı bir hastalık süreci olan uyuz hastalığı herhangi bir enfeksiyon olarak nitelendirilmemektedir. Bu hastalığın en sık şekilde bulaşma yolu ise insandan insana doğrudan bir temas yolu ile olmaktadır. Bu hastalığı akarların bulaştırması sebebiyle değil kişiden vücudunda yerleşip uzun bir süre sonucu çoğalması ile oluşmaktadır. Tedavileri amacıyla genel olarak kişinin vücudundan akarların temizlenmesi ve döküntünün ortadan kaldırılması da sağlanır.

Uyuz Hastalığı Bulaşma Yolları

Uyuz hastalığının bulaşma yollarının en yoğun görüldüğü durum hastalığa sahip bir kişi ile yakın temas etmektir. Bununla birlikte uyuz hastalığına yakalanmış bir kişi ile uzun bir süre aynı alanda vakit geçirirseniz bu hastalığa yakalanmanız da mümkün olacaktır. Bu kişi ile doğrudan bir temas içerisinde bulunulursa da hastalığın bulaşması mümkün hale gelecektir. Kişinin özel kullanım eşyaları ve yaşam alanındaki belli bölgelerden de uzak durması gerekecektir. Ortak olarak kullanılan eşyalar, havlu yastık, örtü gibi malzemelerin kullanılmaması gerekecektir.

Bununla birlikte tokalaşma veya aynı alanda yaşam sürdürme gibi durumlarda hastalığın bulaşma riskini arttıran etkenlerdendir. Uyuz hastalığı yoğun ve kalabalık ortamlarda doğrudan temasın sık gerçekleştiği durumlarda bulaşabilmektedir. Bu hastalığa sebep olan uyuz akarları herhangi bir şekilde uçabilme yetileri olmadığından ötürü kısa süreli temaslarda bulaşma riskleri de oldukça az olmaktadır.

Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık çeşidinin en sık belirtileri arasında sivilce benzeri döküntü ve oldukça yoğun görülen kaşıntılar olmaktadır. Bu belirti çeşitleri genellikle gündüz saatlerinde hafif olmakla birlikte gece vakitlerinde daha sık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Kişiler uykusunu bölebilecek şiddette kaşıntı durumları meydana gelebilmektedir. Buna ek olarak yaşlılarda ve çocuklarda bu belirtiler daha yoğun bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Uyuz hastalığında belirtilerin ortaya çıkması uzun sürelerde oluşabilmektedir. Bunun en önemli sebebi kuluçka süresinin uzun olmasından gerçekleşmektedir. Fakat doğrudan bu hastalığa sahip olan bir kişi ile yakın temas hali durumlarında 1-3 gün arasında ortaya çıkabilmektedir.

Exit mobile version