Veri tabanı programcısı; bir bilgisayar sunucusunda depolanan bir veya birden fazla veri tabanını koordine eden, görüntüleyen ve güncellemesinden sorumlu olan kişilerin sahip oldukları meslek grubuna verilen isimdir. Gelişmiş programlama dilleri ile modern veri tabanı uygulamalarının geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumludurlar.
Örgün eğitimde veri tabanı programcısı olabilmek için, ortaöğretim kurumlarında bilişim teknolojileri alanı bulunan bir okula yerleşmeniz gerekmektedir. Ortaöğretim kurumunuzun üçüncü sınıfına geçtiğinizde, veri tabanı programcılığı dalını seçerek dalınız ile ilgili olan konuları detaylı bir şekilde görmeye ve uygulamaya başlayabilirsiniz. Başarılı bir şekilde mezun olmanız hâlinde; ortaöğretim kurumlarından aldığınız veri tabanı programcılığı sertifikası ve ustalık belgesi, sizlerin istediği işleri bulmanız ve yerleşmeniz konusunda yeterli olmaktadır.
Eğer ki öğrendiğiniz bilgilerin üstüne ekleyerek mesleğinizi devam ettirmek adına üniversite okumak isterseniz, bilgisayar programcılığı alanını okuyabilirsiniz. Elde ettiğiniz lisans belgesi ile ortaöğretim kurumundan aldığınız sertifikayı deneyimlerinizle harmanlamanız sayesinde, istediğiniz alanlarda yükselmeniz mümkün olacaktır.
Örgün eğitim haricinde, kursların ve belediyelerin veri tabanı programcılığı alanlarından mezun olarak sertifikaya sahip olunabilmektedir.
Veri tabanı Programcısı Hangi Aşamalardan Geçmektedir?
Başarılı olabilmeniz için almanız gereken dersler bulunmaktadır. Ortaöğretim ikinci sınıfın sonunda seçilen ve üçüncü sınıf itibariyle okunmaya başlanan veri tabanı programcılığı dalında;
Veri tabanı ve Ağ Yönetimi
Açık Kaynak İşletim Sistemi
Nesne Tabanlı Programlama
Gelişmiş İnternet Uygulamaları
olarak adlandırılan bu konular, modüller şeklinde dersler içerisinde işlenmektedirler. İlgili derslerin modülleri, öğrencilerin takibi ile beraber öğrenilerek düzenli olarak uygulanışı istenmektedir.
Veri tabanı ve Ağ Yönetimi Dersi
Veri tabanı ve ağ yönetimi dersinde; kullanılan programlama dili ile beraber veritabanının hazırlanması ve beraberinde sorgular oluşturulması içerikleri bulunmaktadır. Çoğu okulda başlangıç için Microsoft Access kullanılıp, ilerleyen zamanlarda Microsoft SQL yazılımı kullanılarak veritabanı oluşturulmaktadır.
Açık kaynak işletim sistemi dersinde; Türkiye’de resmi olarak okullarda sunulan Pardus işletim sistemi üzerinden konular işlenmektedir. Açık kaynak işletim sistemlerin nasıl kurulup kullanılacağı öğretilmektedir.
Nesne tabanlı programlama dersinde; çoğu okulda C#, Java ve Kotlin dilleri ile uygulamalar yapılmasını istenmektedir. Bu yazılım dilleri dahilinde masaüstü ve mobil uygulamaların yapılması sağlanmaktadır.
Gelişmiş internet uygulamaları dersinde, internet uygulamaları içerisinde yer alan tasarım ögelerinin kodlarının yazılması ve yönetilmesi sağlanmaktadır.