Modern insanlarda vitamin eksikliklerinin sıklıkla ortaya çıkabileceği bilinmektedir. Bunu önlemek için doktor tavsiyesi doğrultusunda vitamin takviyeleri kullanılır. Kendi kafasına göre vitamin kullanan kişilerde çoğunukta. Peki vitamin destekleri kilo aldırır mı, kilo verme sürecini zorlaştırır mı?

Vitaminler vücutta "yakılmaz. Vitaminlerden doğrudan enerji (kalori) alınmaz. Vücut, her vitaminin gerekli miktarının her zaman kan dolaşımında bulunmasını sağlar. Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücut sıvılarına atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası yağ dokusunda depolanabilir. Yağda çözünen vitaminler depolanır, bu nedenle aşırı doz zararlı olabilir. 

Vitaminlerin metabolizma üzerinde büyük etkisi olmasına rağmen kalori değerleri oldukça düşüktür. Bu, doğrudan kilo alımına yol açmadıkları anlamına gelir. Ancak birçok vitaminin eksikliği ile dolaylı olarak iştahta azalma da gözlenebilmektedir. Bu durumda metabolizmanızı yeniden harekete geçirmek için besin takviyelerine ihtiyacınız olacaktır. Takviyelerle metabolizmanızı hızlandırmak, çoğu insanın kilo alma olarak deneyimlediği iştahınızı artırabilir. 

Ancak durum hiç de düşündüğünüz gibi değil. Yani kişinin kilosunu etkileyen temel faktör vitaminler değil, genel yaşam tarzı ve beslenmedir. 

VİTAMİN-KİLO-BEGUM-TUNA-222

Hatta bilinenden daha fazla ters etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar bile var. Örneğin, B12 vitamini kilo kaybıyla ilişkilidir ve düşük D vitamini düzeyleri de obeziteyle ilişkilidir. C vitamini aynı zamanda "tokluk hormonu" olarak da bilinir. Tokluk hissi yaratarak vücuttaki yağ depolarını ve iştahı düzenleyen bir hormon olan leptin salınımını düzenler. 

Halen kesin bilimsel kanıt bulunmamasına rağmen araştırmacılar ve birçok çalışma, vitaminlerin doğrudan kilo alımına neden olmadığı konusunda hemfikirdir. 

Yeterli, dengeli besleniyor ve düzenli egzersiz yapıyorsanız besin takviyesi olarak vitamin almaktan korkmanıza gerek yok.