İşçilerin tazminat ve yıllık izin ücreti alacaklarında zamanaşımı süresi 2017 yılında yapılan değişiklik ile 10 yıldan 5 yıla indirildi. Sözleşmesi daha önce sona erenlerin zamanaşımı süreleri için ise geçiş dönemi kuralları uygulanıyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç konuyla ilgili detaylar köşesine taşıdı.
KIDEM TAZMİNATINDA ZAMAN AŞIMI 5 YIL MI 10 YIL MIDIR?
2009 yılında girdiğim işten 31 Mayıs 2015 tarihinde ayrıldım. Kıdem tazminatımı almadım. Danıştığım yetkililer, tazminat hakkının 5 yıl olduğunu söylediler. Siz ise bir yazınızda geçiş süreci olduğunu belirtiyorsunuz. Annemin kanser tedavisini karşılamak için bu paraya ihtiyacım var. 2015 yılında ayrılmış olduğum işyerinden kıdem tazminatı talep edebilir miyim? (İsmi saklı)
Zaman aşımı 2017 yılına kadar işçilerin ücret alacaklarında 5 yıl, yıllık izin ücretleri ve tazminat alacaklarında ise 10 yıl olarak uygulanıyordu. 25 Ekim 2017 tarihinde 4857 Sayılı İş Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine aykırı şekilde feshinden kaynaklanan tüm tazminat alacakları için zaman aşımı süresi, ücret alacakları ile eşitlenerek 5 yıl olarak belirlendi.
Yapılan bu düzenleme ile 25 Ekim 2017 tarihinden sonra işten ayrılanların tazminat alacaklarında 5 yıllık zamanaşımı süresi uygulanacak. Ancak, iş akdi daha önce sona ermiş olanlar için geçiş dönemi belirlendi. Buna göre, 25 Ekim 2017 tarihinden önce işlemeye başlamış bulunan zamanaşımı süreleri, değişiklikten önceki hükümlere tabi olmaya devam edecek. Bununla birlikte, zamanaşımı süresinin 25 Ekim 2017 tarihi itibarıyla henüz dolmamış kısmı 5 yılı aşamaz.
İş akdiniz 31 Mayıs 2015 tarihinde sona erdiğine göre, yıllık izin ücreti ve tazminat alacaklarınız için zamanaşımı süresi 25 Ekim 2022 tarihinde sona erer.
Şunu da vurgulamak isterim, zamanaşımı süresi içerisinde hak iddia edebilmeniz, mutlaka alabileceğiniz anlamına gelmez. İş akdiniz, kıdem tazminatı almaya hak kazanacak şekilde sona ermişse, işveren sizi haklı bir gerekçe göstermeden sebepsiz olarak işten çıkarmışsa veya siz haklı bir sebeple iş akdini feshettiyseniz kıdem tazminatı talebinde bulunabilirsiniz.