Akdeniz bölgesinde bir zeytin yetiştiricisi olarak, doğru dikim yapılması en önemli unsurlardandır. Alınacak fidenin sertifikalı olmasına özen gösterilmeli ve 1 yaşından büyük olmalıdır
Dikim Aşaması
Dikim esnasına çukurun 40’cm derinlik, 50’cm geniş olması uygundur. Tüplü olan fideyi çukura koyunca tüp hizasına kadar toprak atılmalı ve sonra hayvan gübresi koyulmalıdır. Toprak ile tekrar kapatıp dibini havuz haline getirerek ilk can suyu verilir.
Bu su dikim aşamasından sonra birer ay ara ile iki defa uygulanır. Akdeniz bölgesindeki zeytin dikiminin en sağlıklı dönemi aralık ve Ocak ayıdır. Zeytin fidesi 1 yaşında olmuş olabilse bile toprağa diktiğin andan itibaren yaşı başlar. Her yıl düzenli olarak yeni fidelere can suyu verilir. Özelliklede Temmuz ve Ağustos aylarında yağışın az ve kurak geçen dönemlerde sulama şarttır. Ekimden sonraki 2 yıl üçer defa su verilmesi yeterlidir.
Zeytin Bakımı
Dikilen zeytin ağaçları 4-5 yaşına geldiğinde şekil verme amaçlı budama yapılır. Bu dönemde zeytin meyve vermeye başlayacağı için, daha özen göstererek işlem yapılması gerekir. Ağacın ana gövdesi tek bedenden çıkmalıdır. Yaklaşık 80 ‘cm kadar yukarıdan diğer kolların başlaması zamanla hem ağaç için çok iyi bir uygulamadır.
Budaması yapılan zeytin ağacına gerekli olan gübreleme işlemini doğru zamanda yapmak hem ağacın gelişimi hem de meyve tutumu için çok önemlidir. Hangi gübre atılmalı denilirse burada ilk uygulama taban gübresi evet iyidir. Lakin en güzeli bahçenin toprak analizi yapılarak neye ihtiyacı olduğunu öğrenmek ve eksik olan o elementi uygulamak en doğru olanıdır.
Zeytin meyvesi toplandıktan sonra budama yapılır. Ortası açılır, sonrasında kış döneminde soğuk ve ayaza karşı Bakır ve bordo bulamacı veya Güllüme bulamacı sıkılır. Bu uygulama önemlidir. Kanser ve mantar hastalıklarının önüne geçer. Zeytin artık çiçek açmaya başlayacağı zamanda çiçek öncesi yaprak gübresi ilacı uygulanır. Daha sonra zeytin meyve saçma şekline gelince yeni sürgünlere pamukçuk denilen hastalık başlar. Bunun için muhakkak ilacı sıkılmalıdır. Çünkü ağacın gelişmesini önler, zarar verir.